Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Allt fler tjänstemän blir av med jobbet

Det är tuffare tider för Sveriges tjänstemän. Under årets andra kvartal fick 22 procent fler stöd från TRR jämfört med samma period förra året. Och trenden ser ut att hålla i sig.
David Österberg Publicerad 16 augusti 2019, kl 14:15
Jessica Gow/TT
Under första halvåret har i år har fler tjänstemän blivit av med jobbet jämfört med samma period förra året. Jessica Gow/TT

Tjänstemännens arbetsmarknad har varit god: fram till slutet av förra året minskade antalet uppsagda sex år i rad. Men nu finns tydliga tecken på en försvagning. Under årets andra kvartal ökade antalet uppsägningar med 22 procent och därmed fortsätter den negativa trend som inleddes i slutet av förra året.

– Då kom en utplaning och den utvecklingen har fortsatt under 2019. Under juli, som vanligtvis är en lugn månad, hade vi 168 fler klienter än samma månad förra året och under årets första sju månader 1 900 fler. Vi kan konstatera att det är en avtrappning, men man ska också komma ihåg att vi jämför med en period med all-time-low, säger Lennart Hedström, vd på Trygghetsrådet, TRR.

Ska man som tjänsteman vara orolig?

– Det tycker jag inte. I den andra vågskålen ser vi att det fortfarande är väldigt många som får nya jobb. Hade det inte varit så hade det funnits anledning till oro. Jag tror också att en del stora företag, som exempelvis Volvo och Sony, agerar redan innan lågkonjunkturen kommer.

Skillnaden mellan branscher är stor. Enligt TRR sker stora neddragningar inom detaljhandeln, bland annat som en följd av ökad konkurrens från e-handel. Dessutom ser arbetsmarknaden olika ut i olika delar av landet. Försvagningen är störst i storstadslänen: i Skåneregionen ökade antalet uppsagda med 46 procent under andra kvartalet.

Uppsägningarna kan också bero på att företagen efterfrågar en annan typ av kompetens än den personalen har och Lennart Hedström säger att TRR ska bli bättre på att hjälpa klienter att vässa sin kompetens.  

– Arbetsmarknaden är väldigt mångfacetterad. Det kan till och med vara så att olika företag inom samma bransch har olika kompetensbehov. Vår målsättning är att inte bara arbeta med omställning, utan också att arbeta för att minska det kompetensglapp som finns på arbetsmarknaden.

David Österberg
[email protected]