Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Äldre kvar i arbete allt längre

Bättre hälsa och borttagen möjlighet till förtidspension. Det är två faktorer som bidragit till att betydligt fler fortsätter att arbeta upp i åldrarna.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Colourbox

Betydligt fler äldre är kvar i arbetslivet i dag än för 20 år sedan. För män i åldersgruppen 60–64 ökade andelen från 55 procent i slutet av 1990-talet till 75 procent 2017. För kvinnor i samma åldersgrupp låg motsvarande siffra på närmare 70 procent 2017. Det visar en ny rapport från IFAU.

Det är många saker som påverkar hur länge äldre är kvar på arbetsmarknaden, enligt rapportförfattarna. Hälsa och utbildningsnivå tycks till exempel vara viktigt för hur länge det är möjligt att arbeta. Arbetsmiljö och olika politiska beslut har också spela roll. Ett exempel är förändringen av förtidspension till sjukersättning som sedan början av 1990-talet haft stor betydelse för att förmå fler att vara kvar i arbete.

– Tidigare fanns det ett drag av arbetsmarknadspolitik i den här försäkringen. Personer kunde bli förtidspensionerade för att lämna arbetskraften. Det har vi inte kvar idag. Tillsammans med att det införts striktare hälsokrav ser vi att fler är kvar, säger Lisa Laun, en av forskarna bakom studien.

Däremot har det hänt ganska lite i gruppen 65–69 år. Där arbetar endast 25 procent av männen och knappt 20 procent av kvinnorna.

– I den gruppen finns en stor potential för ökad sysselsättning. Normen att pensionera sig vid 65 års ålder tycks fortsatt förvånansvärt stark trots att de äldre blir allt friskare. Sverige har i en internationell jämförelse exceptionellt högt arbetskraftsdeltagande bland 55–64-åringar, men exempelvis USA har högre sysselsättning bland de som är äldre än 65 år, säger Lisa Laun.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.