Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

3 av 4 osäkra på framtida jobbchanser

Hur påverkar teknikutvecklingen ditt jobb? Endast en av fyra arbetstagare är säkra på att den kompetens de har kommer att behövas i framtiden, visar en undersökning från Futurion.
Lina Björk Publicerad
1STunningArt/Colourbox
Kommer din kompetens vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad? 1STunningArt/Colourbox

I framtiden kommer vissa jobb att försvinna och andra jobb förändras och kräva nya kunskaper och färdigheter. För att uppskatta hur många anställda som saknar den kompetensen framöver har tankesmedjan Futurion tagit fram ett index där deltagarna har fått uppskatta hur attraktiva de är på arbetsmarknaden.

Svaren visar att det kommer att finnas en del utmaningar. Av de svarande uppger 14 procent att de skulle ha svårt att hitta ett jobb med samma lön om de skulle bli av med sitt nuvarande. 60 procent befinner sig i ett mellanläge och är osäkra på hur de står sig i konkurrensen på arbetsmarknaden. Sammanlagt är det runt 700 000 anställda som känner sig hotade av teknikskiftet. Endast 26 procent säger att de känner sig trygga med att hitta ett nytt likvärdigt jobb.

Läs mer: Framtidens jobb - och så hög lön får du

De som känner sig mest hotade på arbetsmarknaden är bland annat äldre (personer över 55 år) och personer som saknar högskoleutbildning. Fler än snittet arbetar inom LO-kollektivet, medan det inom TCO:s medlemmar är mer jämnt fördelat.

Mest säkra på arbetsmarknad känner sig de som har en bra bit kvar till pensionen och de som har högskoleutbildning.

Läs mer: Kompetensbristen ett hot mot välfärden

FIX-index

Undersökningen, som Futurion har genomfört i samarbete med Novus, utgår från 1 034 intervjuer av människor i arbetsför ålder (18-65 år). Resultatet ger ett Framtidssäkringsindex-värde, på mellan 0 och 100 för varje svarsperson. Ett högt FIX-värde innebär att du upplever dig framtidssäkrad. Det genomsnittliga FIX-värdet för den svenska allmänheten är 68.

Tankesmedjan Futurion ägs av Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) och dess medlemsförbund.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.