Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Telia: 1 000 anställda ska bort

Telia ska göra sig av med 1 000 anställda i år. Men facket på företaget är inte överraskat. De senaste åren har det skett neddragningar löpande.
Niklas Hallstedt Publicerad 29 januari 2021, kl 12:39
Jessica Gow / TT
- Medlemmarna är informerade om läget och berörda medarbetare kommer få besked i början på mars, säger Stefan Carlsson, klubbordförande på Telia Company. Foto: Jessica Gow / TT

Det var i samband med att Telia presenterade en mångmiljardförlust för fjärde kvartalet i fjol som nytillträdda vd:n Allison Kirkby också berättade att bolaget under 2021 ska minska antalet anställda med 1 000 personer.

Den personalminskningen är dock inte direkt kopplad till det nedslående resultatet, utan en del i ett omvandlingsprogram. Enligt TT ska bolaget pressa sina kostnader med två miljarder kronor till 2023 och fyra miljarder till 2025.

– Det låter hemskt att säga, men det har blivit standard med omställningar hos oss. För den enskilde som drabbas är det självklart fruktansvärt, säger Unionens klubbordförande Agneta Ahlström, enligt vilken Telia är inne i en ”tranformationsresa” mot förbättringar och förenklingar.

– Det har varit en kontinuerlig minskning genom åren. Det ovanliga är att företaget den här gången har gått ut med en siffra.

Hur stor del av dessa 1 000 som ska bort som arbetar i Sverige går inte att säga ännu. Enligt Agneta Ahlström kommer samtliga länder där Telia finns – förutom i Sverige även i Finland, Estland, Litauen, Danmark och Norge – drabbas. I bolaget finns i dag cirka 20 000 anställda, varav omkring 8 000 i Sverige.

Bland de 1 000 tjänster som försvinner kommer även finnas konsulter, uppger Agneta Ahlström.

Arbetslöshet

Färre får ersättning från a-kassan men tuffare tider väntas

Trots dystrare tider har antalet ersättningstagare i Unionens a-kassa har blivit drygt 27 procent färre under 2022.
Lina Friberg Publicerad 20 januari 2023, kl 12:31
Bild på Unionens-kassa.
Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen fanns det under 2022 rekordmånga lediga jobb att söka. Foto: Ola Rennstam

I snitt publicerades 168 000 nya lediga jobb per månad på platsbanken, jämfört med 122 000 året innan. De utökade rekryteringsmöjligheterna gynnar främst de som varit arbetslösa under en relativt kort period och har minst gymnasieutbildning. Under 2022 fick 40 000 medlemmar ersättning från Unionens a-kassa, under 2021 låg siffran på 60 000 medlemmar, vilket motsvarar en minskning på drygt 27 procent.

 Samma trend i hela Sverige

Även i landet som helhet har antalet som sökt ersättning från a-kassan minskat med ungefär lika mycket under 2022 enligt färsk statistik sammanställd från Sveriges a-kassor. Under 2022 fick 227 663 personer ersättning från a-kassan, medan motsvarande siffra för 2021 var 312 618 personer, en minskning med 27 procent. För varje kvartal förra året sjönk antalet personer som sökte ersättning från sin a-kassa. Kvartal fyra avtog takten i minskningen av antal sökande till a-kassorna.

Tuffare tider väntas

Harald Petersson.
Harald Petersson.

  Det beror ju på att det tar tid innan varsel når a-kassan. Vi bereder oss för att se en ökning av antalet sökande till a-kassan igen till följd av de tuffa tiderna just nu. Först kommer det troligtvis att märkas hos de med otrygga anställningsformer, det kan handla om färre arbetstimmar. Även egenföretagare kan få det tungt, säger Harald Petersson, kassaföreståndare hos Unionens a-kassa.

3,5 procent av akademikerna arbetslösa

Under 2022 var omkring 26 500 akademiker arbetslösa, vilket motsvarar 3,5 procent av alla medlemmar. Det är en minskning med 20 procent jämfört med 2021. Men även akademikernas a-kassa förbereder sig även de på tuffare tider.

–  Arbetslösheten bland våra medlemmar minskade rejält under 2022 och det är ju verkligen positivt. Men vi, som många andra, är beredda på att arbetslösheten kan komma att öka, och vi fortsätter att betona hur viktigt det är att vara medlem i en a-kassa för att ha en ekonomisk trygghet om man skulle bli arbetslös, säger Alexandra Oljans Ahlin som är kommunikatör på Akademikernas a-kassa.