Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Storstäder drabbas hårdast när arbetsmarknaden viker

Allt fler tjänstemän blir av med sina jobb. Värst är situationen i Västra Götaland, men arbetsmarknaden försvagas även i Stockholm. Det visar ny statistik från TRR.
David Österberg Publicerad 22 januari 2020, kl 12:05
Björn Larsson Rosvall / TT
I Västra Götaland ökar antalet tjänstemän som får stöd av TRR. Björn Larsson Rosvall / TT

Trenden med fler uppsagda tjänstemän håller i sig. Förra året sökte 14 189 personer stöd hos Trygghetsrådet, TRR. Det är en ökning med 29 procent jämfört med året innan.

Läs mer: Fler tjänstemän är arbetslösa

Ökningen är störst i Västra Götaland. Där sökte 51 procent fler stöd från TRR förra året jämfört med 2018. Även Stockholm har en försvagad arbetsmarknad med en ökning med 34 procent. Skåne klarar sig betydligt bättre – ökningen där var 13 procent.

Att storstäderna drabbas hårdast beror enligt TRR på att flest arbeten och flest stora företag finns där. Dessutom har bilindustrin drabbats hårt av politisk osäkerhet i världen.

Statistiken från TRR visar samtidigt att det går fortare för tjänstemännen att hitta nya jobb.

– Det är glädjande att se att de tjänstemän som får stöd av TRR i dag når en positiv lösning betydligt snabbare än tidigare. Under år 2019 har det i genomsnitt tagit sju månader att nå en positiv lösning, säger Lennart Hedström, vd för TRR, i ett pressmeddelande.

Förra året införde TRR studiersättning. Sju procent av de arbetslösa tjänstemännen valde att plugga förra året, mot fyra procent året innan.

Läs mer: Arbetslösa kan få studier betalda

I dag, onsdag, släppte Handelsbanken sin konjunkturrapport för 2020. Enligt den går Sverige nu in i en mild lågkonjunktur med stigande arbetslöshet. De kommande åren tror banken att arbetsmarknaden försvagas mer i Sverige än i EU och USA.

David Österberg
[email protected]