
Den ännu opublicerade undersökningen, som har gjorts av forskningsinstitutet IFAU i samarbete med Arbetsförmedlingen, visar att ”arbetssökande med stereotypiskt svenskt utseende favoriseras”, rapporterar SVT Nyheter. Enligt SVT ska arbetslösa som uppfattas ha ett ”stereotypiskt svenskt utseende” ha ungefär 50 procent högre chans att rekommenderas en utbildning, än den som i väldigt låg utsträckning uppfattas på detta sätt.
Bakom diskrimineringen står manliga arbetsförmedlare, visar undersökningen vidare. Kvinnliga arbetsförmedlare tycks inte påverkas av om den som söker jobb uppfattas ha ett ”stereotypiskt svenskt utseende”.
Enligt undersökningen påverkas arbetsförmedlarna också av om den arbetssökande talar med brytning eller inte. I det fallet prioriteras den som talar med brytning. Det kan, menar forskarna, tyda på att arbetsförmedlarna försöker följa de riktlinjer som Arbetsförmedlingen hade när undersökningen gjordes om att arbetssökande som har extra svårt på arbetsmarknaden ska få mer hjälp.
Efter avslöjandet har Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Ohlsson bett om ursäkt för diskrimineringen.
Till SVT Nyheter säger han att Arbetsförmedlingen misslyckats med att inpränta myndighetens värdegrund hos de anställda. På frågan om diskrimineringen är lagligt, svarar han:
– Nej det tror jag inte, men jag kan inte svara hundraprocentigt. I alla fall är det oetiskt.
SVT Nyheter har också talat med flera politiska företrädare som anser att diskrimineringen är allvarlig.
– Det kommer inte som en total chock att det finns en strukturell diskriminering som kan drabba människor i Sverige i samband med kontakter med Arbetsförmedlingen, eftersom det här finns i hela samhället, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati.