Över 5,3 miljoner ungdomar under 25 år går arbetslösa i EU. I vissa medlemsstater är över 50 procent av ungdomarna arbetslösa.
I den resolution Europaparlamentet antog för några veckor sedan uppmanas därför bland annat medlemsstaterna att vidta ”kraftfulla åtgärder”, särskilt genom förebyggande insatser mot avhopp från skolan eller genom att främja utbildnings- och lärlingssystem. Man vill dessutom att det ska utarbetas strategier för de unga som varken arbetar eller studerar, och genomföra de nationella ungdomsgarantisystemen fullt ut.
Ungdomsgarantin som EU-länderna enades om i fjol innebär att alla under 25 ska erbjudas jobb, lärlingsplats, praktik eller utbildning senast fyra månader efter att de avslutat en utbildning eller blivit arbetslösa.
I resolutionen efterlyser parlamentet en effektiv övervakning av genomförandet av ungdomsgarantin. Man vill även att medlemsstaterna ska överväga en utökning av garantin till att omfatta alla under 30 år. I gruppen unga mellan 25 och 30 år finns 6,8 miljoner personer som varken arbetar eller studerar.
Resolutionen omfattar ytterligare ett stort antal punkter, bland annat vad gäller yrkesutbildning och behovet att skapa ett bra klimat för nya jobb.
Arbetslöshet i EU
Högst ungdomsarbetslöshet i Europa har Grekland, Spanien, Kroatien och Italien. I dessa länder är över 40 procent av dem under 25 utan jobb. Sverige ligger ungefär lika med EU-genomsnittet. För hela EU:s vuxna befolkning låg arbetslösheten på 10,3 procent i maj. Lägst var arbetslösheten i Österrike (4,7 procent) och Tyskland (5,1 procent). Högst var den i Grekland (26,8 procent i mars) och Spanien (25,1 procent). I Sverige var den 7,8 procent. Källa: Eurostat.