
- Det är bra att räntan sänks, även om sänkningen borde kommit tidigare. Men som bankerna agerat hittills slår det inte igenom fullt ut, säger Lars Jagrén.
För företagen har skillnaden mellan Riksbankens styrränta och den genomsnittliga utlåningsräntan fördubblats sedan finanskrisen 2009. Sedan 2012 har räntegapet på företagssidan varit oförändrat, samtidigt som det sjunkit för bolånen.
Dyrast blir det för de små företagen med små möjligheter att förhandla ned sina räntor. De stora företagen har ofta andra alternativ och starkare förhandlingsposition.
- Det här är viktigt för att företagen ska våga investera och anställa, säger Lars Jagrén som uppskattar att omkring 20 000 nya jobb kunde ha skapats om småföretagen hade kunnat få låna till lägre ränta.
Riksbankens avsikt med sänkningen är att få fart på inflationen. Det här är även viktigt för arbetsmarknadens parter eftersom en av förutsättningarna för avtalens löneökningar har varit en inflation på två procent.
- Det här riskerar att bli ett problem i kommande avtalsrörelser. Man måste kunna lita på att Riksbanken levererar. Inflationen måste upp, säger Lars Jagrén.
- Om inte den här räntesänkningen räcker till måste marknaden och avtalsparterna få veta hur Riksbanken ser på saken och vad den kommer att göra nu.
Enligt TT har inflationstakten i Sverige varit negativ under sju av de nio första månaderna i år. Det är över tre år sedan inflationen låg i närheten av två procent.