I år och nästa år ökar sysselsättningen med 95 000 personer. I alla fall om Arbetsförmedlingen träffar rätt med sin prognos. Jobben spås komma framför allt inom den privata tjänstenäringen, exempelvis hotell och restaurang.
Hittills har rekryteringsproblemen inom den privata sektorn varit små, en anledning sägs vara att det skett en sysselsättningstillväxt inom delar av tjänstesektorn som inte kräver så stora krav på utbildning och yrkeserfarenhet. I stället är det inom offentlig sektor, framför allt inom hälso- och sjukvård liksom utbildning, som det är svårast att hitta rätt personal.
Men trots att jobben blir fler antas inte arbetslösheten sjunka i motsvarande grad eftersom fler personer kommer att leta sig ut på arbetsmarknaden. Och bland de arbetslösa kommer troligtvis andelen med en svag ställning på arbetsmarknaden öka från 65 till 70 procent. I den gruppen ingår utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning, personer i åldrarna 55-64 år och de som enbart har förgymnasial utbildning.
Det är här som den stora utmaningen kommer att ligga, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
- Att de får jobb är så klart viktigt för dem, men det är också viktigt för företagen och det är viktigt för Sverige.
Totalt handlar det om närmare 250 000 personer, varav över hundratusen saknar gymnasieutbildning.
- Det finns en risk att vi går mot en situation där rekryteringsproblemen för den privata sektorn ökar, men här har vi en kompetensresurs. Det är viktigt att vi ser dessa människors potential.
Fakta
Arbetsförmedlingens prognos bygger bland annat på intervjuer med 10 000 privata arbetsgivare samt med verksamheter inom kommun och landsting.