Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Corona: Maria lämnade resebranschen efter 36 år

Sedan coronapandemin slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.
David Österberg Publicerad 22 mars 2021, kl 10:32
Shutterstock, Privat
Innan coronapandemin jobbade Maria Hansson på resebyrå. Shutterstock, Privat

Den 10 juni förra året kom beskedet: Resebyrån i Umeå som Maria Hansson, 56, jobbade för hade gått i konkurs och hon blev av med jobbet.

– Det var så jäkla hemskt. Jag visste såklart att det var tuffa tider, men trodde ändå att vi skulle klara oss med alla åtgärder som hade satts in. Det kom som en chock. Mina kollegor var nästan som en familj för mig, vi var jätteledsna.

Maria Hansson hade jobbat i resebranschen sedan hon slutade gymnasiet. Aldrig varit arbetslös, aldrig sökt ett jobb.

– Jag har bytt jobb flera gånger men aldrig behövt söka. Jag lärde ju känna folk i branschen och det var aldrig någon stor sak att byta företag.

Uppsagd – fick hjälp av TRR

Men efter 36 år i arbetslivet stod hon plötsligt utan arbete – och såg branschen hon älskat rämna i pandemin.

– Det är klart att jag kände mig orolig. Jag har ingen fin universitetsutbildning. Visst har jag gått interna kurser, men vilken arbetsgivare bryr sig om att jag kan ett bokningssystem för resor?

Efter några tuffa första veckor ljusnade det ändå lite. Maria Hansson fick hjälp av TRR med personlig rådgivning och rådgivning i grupp.

– Vi pratade och peppade varandra. Och jag sökte jobb hela tiden. Till en början var det svårt att veta vad jag skulle söka. Vad vill jag? Vad kan jag? Är jag överhuvudtaget intressant på arbetsmarknaden?

Efter sommaren kallades hon till intervju för en tjänst som administratör. Av den blev det inget, men när julen närmade sig tändes hoppet igen. Chefen för specialisttandvården ringde och bokade in henne på intervju.

– Jag gick på intervjun dagen efter och det kändes jättebra. På vägen därifrån gjorde jag ett par ärenden och innan jag hade hunnit hem ringde chefen och erbjöd mig jobbet.

En dryg vecka senare påbörjade Maria Hansson sin nuvarande anställning som receptionist och administratör för specialisttandvården.

– Jag är jätteglad. Jag har nytta av en del av min yrkeserfarenhet här, kollegorna är jättegulliga och arbetstiden bra. Jag längtar inte tillbaka till resebranschen även om jag såklart inte skulle vilja ha tiden där ogjord. Det var en fantastisk bransch, men nu känner jag mig färdig med den.

Hårt drabbade branscher

Maria Hansson är inte ensam om att ha blivit av med jobbet. Mellan mars 2020 och februari 2021 sökte över 3 500 uppsagda tjänstemän inom branscherna hotell, restaurang, turism och flyg, stöd av trygghetsrådet TRR. För många av dem går det dock relativt snabbt att hitta något annat att göra. I snitt var omställningstiden kortare jämfört med andra tjänstemän.

Utmärkande för personerna i de berörda branscherna är också att de i högre grad väljer studier jämfört med genomsnittet, enligt statistiken från TRR.

Många väljer också en helt ny bransch. Nästan 75 procent av de uppsagda som fått nya jobb har fått det i en annan bransch. Men att det skulle innebära svårigheter att få igång branscherna när pandemin är över tror inte Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

– Det finns många som drabbats och som vill börja jobba igen. Andelen tjänstemän inom hotell, restaurang och turism är dessutom förhållandevis låg jämfört med många andra branscher, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen Visita är av en delvis annan uppfattning.

– Krisen får stora konsekvenser för kompetensförsörjningen i företagen. Varje förlorad medarbetare försvårar återstarten av besöksnäringen, säger Peter Thormelius, utbildnings- och HR-chef på Visita.

Organisationen efterlyser förstärkta stöd från regeringen till besöksnäringen och snabbare utbetalningar för att minska effekterna av krisen.

TRR hjälper arbetslösa tjänstemän

Tjänstemän som blir av med jobbet kan få hjälp av stiftelsen TRR. Det handlar bland annat om personlig rådgivning, kurser, studiestöd och avgångsersättning.

Verksamheten finansieras av de företag som är anslutna till TRR genom en avgift på 0,1 procent av lönesumman.

Runt 35 000 företag är anslutna till TRR. Enbart företag med kollektivavtal kan ansluta sig.

TRR ägs av fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden genom Svenskt Näringsliv och PTK.

Arbetslöshet

Så överlever du arbetslösheten

Det är hårda tider i år. Därmed ökar också risken för arbetslöshet och en tunnare plånbok. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider.
David Österberg Publicerad 15 juni 2023, kl 06:00
Tömd burk med mynt som ligger utspridda på ett bord.
A-kassa, inkomstförsäkring och koll på småutgifterna. Det finns flera sätt att navigera sig igenom den svåra ekonomi som arbetslöshet innebär. Här är fem tips som tar dig genom tuffa tider. Foto: Colourbox.

1. A-kassan

Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det. Som mest kan du få 26 400 kronor i månaden före skatt.

Efter 300 ersättningsdagar tar dagarna slut. Om du har barn under 18 år kan du få ytterligare 150 dagar.

För att få den maximala ersättningen från a-kassan ska du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du antingen:

 • har jobbat minst 60 timmar per månad under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna, eller
 • har jobbat minst 40 timmar per månad och totalt 420 timmar under de senaste sex månaderna av de senaste 12 månaderna.

2. Inkomstförsäkringen

Som medlem i Unionen har du automatiskt en inkomstförsäkring. Med en den får du, tillsammans med a-kassan, ut mellan 70 och 80 procent av din tidigare lön upp till 60 000 kronor i månaden. Ersättningen är skattefri.

Efter 150 ersättningsdagar tar dagarna slut. Med en tilläggsförsäkring kan du få ytterligare 50 dagar.

För att inkomstförsäkringen ska gälla måste du ha varit medlem i minst 12 månader. Du ska också ha varit medlem i en a-kassa i minst 12 månader. Du måste dessutom uppfylla arbetsvillkoret. Det innebär att du ska ha jobbat minst 80 timmar i månaden de senaste 12 månaderna av de senaste 18 månaderna.

3. Avgångsersättning

Om du har fyllt 40 år och jobbar på ett företag som är anslutet till omställningsorganisationen TRR kan du få avgångsersättning, AGE, därifrån. Du kan få upp till 70 procent av din tidigare inkomst under 130 dagar. Därefter trappas ersättningen ned.

Om du har en inkomstförsäkring kan du med hjälp av den och AGE få upp till 80 procent av din tidigare inkomst.

Du måste ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Du kan också ha rätt till AGE om din tidsbegränsade anställning har upphört.

Även du som inte är med i en a-kassa kan få AGE.

4. Matkostnaden

En familj med två vuxna och två barn behöver lägga mellan 10 000 och 14 000 kronor i månaden på mat, beroende på hur gamla barnen är. Men det går att minska den utgiften.

 • Handla efter säsong. När det är säsong för en frukt eller grönsak ökar utbudet vilket ofta gör den billigare. På vintern finns det till exempel gott om kål och rödbetor. På sommaren ökar utbudet av exempelvis paprika och persikor.
 • Storhandla – och gör det när du är mätt. Då minskar risken för att du plockar på dig varor som du egentligen inte behöver.
 • Runt 25 procent av hushållens matavfall är matsvinn. Ta hand om resterna, till exempel i form av matlådor till jobbet – så extremt mycket billigare än lunchrestaurangen.
 • Var inte rädd för mat som säljs till halvpris för att Bäst-före-datum närmar sig. Skulle den mot förmodan inte uppfylla dina förväntningar har du rätt att returnera och få igen pengarna.

5. Småutgifter

Talesättet ”många bäckar små …” gäller förstås också privatekonomin.

 • Skriv upp alla utgifter en månad så får du bättre koll.
 • Se över exempelvis försäkringar, prenumerationer, avtal för el, bredband och telefoni. Och hur många film- och musikströmningstjänster har du egentligen?
 •  Minska dina transportkostnader, genom att exempelvis göra färre bilresor. Finns det möjlighet att åka med kollektivtrafik? Eller ännu hellre, cykla?
 • Samla små lån med hög ränta till ett med lägre ränta.
 • Inför köpstopp av allt som inte är absolut nödvändigt. Under en månad – eller kanske ett helt år? Du kommer att bli förvånad över hur mycket du normalt lägger på sådant.

Fler råd på nätet

Det finns mängder med smarta ekonomitips på nätet. Exempelvis har Konsumentverket råd om både hur man får pengarna att räcka längre och hur man kan räkna på sina hushållskostnader.

Två andra exempel är Pengar.se och Instagramkontot ett_enklare_liv.