Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Corona: Maria lämnade resebranschen efter 36 år

Sedan coronapandemin slog till har tiotusentals tjänstemän blivit av med sina jobb. Värst är det inom krisbranscherna hotell, restaurang, turism och flyg. Maria Hansson blev uppsagd efter 36 år i resebranschen – men har nu fått nytt jobb.
David Österberg Publicerad 22 mars 2021, kl 10:32
Shutterstock, Privat
Innan coronapandemin jobbade Maria Hansson på resebyrå. Shutterstock, Privat

Den 10 juni förra året kom beskedet: Resebyrån i Umeå som Maria Hansson, 56, jobbade för hade gått i konkurs och hon blev av med jobbet.

– Det var så jäkla hemskt. Jag visste såklart att det var tuffa tider, men trodde ändå att vi skulle klara oss med alla åtgärder som hade satts in. Det kom som en chock. Mina kollegor var nästan som en familj för mig, vi var jätteledsna.

Maria Hansson hade jobbat i resebranschen sedan hon slutade gymnasiet. Aldrig varit arbetslös, aldrig sökt ett jobb.

– Jag har bytt jobb flera gånger men aldrig behövt söka. Jag lärde ju känna folk i branschen och det var aldrig någon stor sak att byta företag.

Uppsagd – fick hjälp av TRR

Men efter 36 år i arbetslivet stod hon plötsligt utan arbete – och såg branschen hon älskat rämna i pandemin.

– Det är klart att jag kände mig orolig. Jag har ingen fin universitetsutbildning. Visst har jag gått interna kurser, men vilken arbetsgivare bryr sig om att jag kan ett bokningssystem för resor?

Efter några tuffa första veckor ljusnade det ändå lite. Maria Hansson fick hjälp av TRR med personlig rådgivning och rådgivning i grupp.

– Vi pratade och peppade varandra. Och jag sökte jobb hela tiden. Till en början var det svårt att veta vad jag skulle söka. Vad vill jag? Vad kan jag? Är jag överhuvudtaget intressant på arbetsmarknaden?

Efter sommaren kallades hon till intervju för en tjänst som administratör. Av den blev det inget, men när julen närmade sig tändes hoppet igen. Chefen för specialisttandvården ringde och bokade in henne på intervju.

– Jag gick på intervjun dagen efter och det kändes jättebra. På vägen därifrån gjorde jag ett par ärenden och innan jag hade hunnit hem ringde chefen och erbjöd mig jobbet.

En dryg vecka senare påbörjade Maria Hansson sin nuvarande anställning som receptionist och administratör för specialisttandvården.

– Jag är jätteglad. Jag har nytta av en del av min yrkeserfarenhet här, kollegorna är jättegulliga och arbetstiden bra. Jag längtar inte tillbaka till resebranschen även om jag såklart inte skulle vilja ha tiden där ogjord. Det var en fantastisk bransch, men nu känner jag mig färdig med den.

Hårt drabbade branscher

Maria Hansson är inte ensam om att ha blivit av med jobbet. Mellan mars 2020 och februari 2021 sökte över 3 500 uppsagda tjänstemän inom branscherna hotell, restaurang, turism och flyg, stöd av trygghetsrådet TRR. För många av dem går det dock relativt snabbt att hitta något annat att göra. I snitt var omställningstiden kortare jämfört med andra tjänstemän.

Utmärkande för personerna i de berörda branscherna är också att de i högre grad väljer studier jämfört med genomsnittet, enligt statistiken från TRR.

Många väljer också en helt ny bransch. Nästan 75 procent av de uppsagda som fått nya jobb har fått det i en annan bransch. Men att det skulle innebära svårigheter att få igång branscherna när pandemin är över tror inte Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

– Det finns många som drabbats och som vill börja jobba igen. Andelen tjänstemän inom hotell, restaurang och turism är dessutom förhållandevis låg jämfört med många andra branscher, säger hon.

Arbetsgivarorganisationen Visita är av en delvis annan uppfattning.

– Krisen får stora konsekvenser för kompetensförsörjningen i företagen. Varje förlorad medarbetare försvårar återstarten av besöksnäringen, säger Peter Thormelius, utbildnings- och HR-chef på Visita.

Organisationen efterlyser förstärkta stöd från regeringen till besöksnäringen och snabbare utbetalningar för att minska effekterna av krisen.

TRR hjälper arbetslösa tjänstemän

Tjänstemän som blir av med jobbet kan få hjälp av stiftelsen TRR. Det handlar bland annat om personlig rådgivning, kurser, studiestöd och avgångsersättning.

Verksamheten finansieras av de företag som är anslutna till TRR genom en avgift på 0,1 procent av lönesumman.

Runt 35 000 företag är anslutna till TRR. Enbart företag med kollektivavtal kan ansluta sig.

TRR ägs av fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden genom Svenskt Näringsliv och PTK.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

”Personlighetstester funkar mot diskriminering”

Personlighetstester vid rekrytering är ett bra verktyg om det används rätt. Det menar rekryteringsexperten Patrik Reman, som dock varnar för risken att testandet går över styr.
Johanna Rovira Publicerad 19 juni 2024, kl 08:40
Personlighetstester vid rekrytering kan motverka diskriminering menar Patrik Reman.
Personlighetstester förstärker inte diskriminering. Det menar Patrik Reman som säger att tester tidigt i rekryteringsprocessen främjar mångfald och eliminerar fördomar. Viktigt är att anpassa tester för alla, särskilt för personer med funktionsvariationer och de med annat modersmål. Foto: Colourbox.

Personlighetstester förstärker inte alls diskriminering, tvärtom, anser Patrik Reman, som på Linkedin förklarade att Kollegas artikel i förra veckan om att tester skrämmer bort jobbsökare var missvisande på den punkten. 

– Min erfarenhet efter alla år som rekryterare är att personlighetstester tidigt i processen ger ett helt annat urval vad gäller mångfald. En traditionell process med brev och cv leder mycket oftare till att man går på magkänslan och väljer någon som liknar en själv. 

Patrik Reman.
Patrik Reman.

Med personlighetstest eliminerar man risken att fastna i fördomar och magkänsla och får på sluttampen en helt annan mix av ålder, kön och etnicitet, anser han. Men Patrik Reman håller med om att personer med funktionsvariationer och personer som inte har svenska som modersmål, riskerar att falla bort i tester som görs på tid. Han menar att det är arbetsgivarnas och testutvecklarnas ansvar att se till att testerna blir inkluderande 

– Det är otroligt viktigt att använda rätt tester. De professionella testerna finns i flera varianter och kan anpassas efter kandidaternas behov. 

Han betonar vikten av att det är rätt test för rätt målgrupp och rätt nivå på testet – det ska till exempel inte behöva ta längre tid än tio minuter, en kvart att fylla i det. 

– Långa mastodonttest på en och en halv timme ger inte så mycket bättre resultat. 

Tjatiga personlighetstester retar sökande

Minst lika viktigt är det att kandidaterna får information om varför de gör testet och att de också får återkoppling efteråt. Dessutom ska man inte behöva göra samma test om och om igen hos nya arbetsgivare. 

– Många testutvecklare har börjat återanvända testresultaten just därför att folk bli irriterade på att göra samma test gång efter gång, säger han. 

Patrik Reman betonar att som rekryterare måste man hänga med i utvecklingen och veta hur och varför man använder tester. Att testerna skrämmer bort jobbsökande råder det ingen tvekan om. Många läsare har både på Linkedin och i mejl bekräftat att de undviker jobb som kräver tester. 

– Det finns all anledning till självrannsakan hos arbetsgivare och rekryteringsbolag som väljer att skicka ut tester det första de gör och använder dem för att sålla bort folk. Det är helt fel sätt att använda testerna på. Risken är att det går överstyr och om ingen vill göra testerna tappar man ett väldigt bra verktyg, säger Patrik Reman. 

 

Patrik Remans tips för arbetssökande:

  • Kolla att testet är DNV-certifierat, det är de flesta större tester. DNV står för Det Norske Veritas , ett norskt företag som tillhandahåller certifieringar och tjänster relaterade till kvalitetsledning, riskbedömning och hållbarhet.
  • Återkoppla till avsändaren och efterfråga mer information, be dem svara på varför de har tester.