Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

100-klubben hjälper nyanlända få jobb

De företag som under tre år kan ge minst hundra nyanlända personer jobb ska få direktlinje in till Arbetsförmedlingen. Flera stora företag har visat intresse av att gå med i den så kallade 100-klubben.
Johanna Rovira Publicerad 13 oktober 2015, kl 15:35
Scanpix
De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Scanpix

Regeringen presenterade under måndagen en ny jobbåtgärd i syfte att hjälpa fler nyanlända in på arbetsmarknaden. De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarna ska bland annat kunna ringa ett visst telefonnummer och inom tre dagar bli kontaktade av någon på förmedlingen. De ska också kunna få skräddarsydda insatspaket utifrån sina specifika behov.

- Flera företag som vi varit i kontakt med vittnar om att de har jättebehov av arbetskraft och att hitta rätt typ av arbetskraft, men arbetsgivare har haft svårt att veta vart de ska vända sig och vilka resurser det finns att tillgå. Nu får de en telefonlinje och stöd från nationellt håll, säger Natali Sial, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Hittills har Sweco, Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp deklarerat att de gått med i klubben och erbjudit arbete åt minst 100 nyanlända. Men fler företag har under tisdagen hört av sig och anmält sitt intresse.

- Vår kundtjänst har tagit emot ett femtontal samtal under dagen, men det har också varit en febril aktivitet ute på våra lokala kontor runt om i landet. Både stora och små företag har hört av sig och alla är lika välkomna. säger Goran Sehovac, strateg på Arbetsförmedlingen.

Johanna Rovira
[email protected]