I morgon, fredag, kör hockey-VM igång i den vitryska huvudstaden Minsk. Men det är först på lördag som Tre Kronor möter Danmark i en arena som enligt en ny rapport ska ha byggts under omänskliga förhållanden.
Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd visar i rapporten ”Mänskliga rättigheter på hal is” att tvångsarbete och andra människorättskränkningar har förekommit. Hemlösa och diverse ”orosmoment” har rensats bort från gator och torg så att inget kan störa hockeyfesten.
Valet av Vitryssland, som också kallas Europas sista diktatur, som värdnation är omdiskuterat. Svenska Ishockeyförbundet har varit med och röstat fram landet som arrangör av mästerskapet men inte gjort en konsekvensanalys av risken för människorättskränkningar enligt rapporten.
Även Tre Kronors huvudsponsorer Svenska spel, Scandic Hotels, Skoda och Bauhaus får kritik. Som sponsorer har man inte ställt sig frågan om vilket ansvar man och vad man kan göra för att påverka situationen.
Det är berättigade frågor menar Johan Tisell, presschef på Svenska spel.
- Vi har tillsammans med idrottsrörelsen jobbat med värderingsfrågor i andra sammanhang, men då främst i ett nationellt perspektiv. Det är rimligt att idrottens värdegrund också får inflytande över vilka länder som tilldelas mästerskap. Här måste vi lyssna på kritiken och försöka ta ett större ansvar. Men flera aktörer måste göra det och frågan måste främst lyftas av internationella idrotter, säger Johan Tisell.
Valen av länder som fått arrangera stora mästerskap och idrottsarrangemang som till exempel sommar-OS i Kina 2008 och nu senast vinter-OS i ryska Sotji har kritiserats och diskuterats flitigt de senare åren och det lär fortsätta. 2022 spelas fotbolls-VM i Qatar där flera hundra gästarbetare redan ska ha omkommit i samband med bygget av arenor.
Johan Tisell tycker att sponsorerna kan ta ett större ansvar och försöka påverka genom att bland annat tillämpa OECD:s riktlinjer och FN:s Global Compact i sponsorsamarbeten men risk och konsekvensanalysen måste göras i första hand av idrotten själva.
Sett i backspegeln, är det fel att Vitryssland håller i ishockey-VM?
- Vi hade hellre sett att VM spelats någon annanstans men vår förhoppning, och den kanske är naiv, är att mästerskapet kan skapa debatt och en större insyn i vad som faktisk sker i Vitryssland.
Även på Scandic Hotel, som är en annan huvudsponsor, har man tagit till sig av kritiken i rapporten. Företaget är värderingsstyrt och mänskliga rättigheter står högt på agendan menar Mathias Kemi, sponsor och partnerchef på Scandic Hotel. Som sponsor kan man påverka mer genom att som i det här fallet få hockeyförbundet att välja rätt i framtida val av värdnationer.
- Vi har ett avtal med svenska ishockeyförbundet, inte mästerskapen. Vi står bakom Tre Kronor fullt ut men inte bakom det som sker i Vitryssland. Vi kan inte påverka det som sker i Vitryssland men vi kan påverka hockeyförbundet när de står inför en urvalsprocess.
Hur då?
- Genom framtida avtalsskrivningar. Vi kan starkt påtala att vi inte vill att Sverige lägger sin röst på länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Mathias Kemi.