Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

5 bra saker på K med att vara tillbaka på kontoret

Det är nog många som upplever tudelade känslor med återgången till kontoret, nu när restriktionerna hävs. Kollega har listat fem saker som vi ändå har saknat med kontoret.
Publicerad
Shutterstock.
Det är kollegerna vi saknat mest, under tiden med rekommenderat hemarbete. Shutterstock.

1. Kontorsstolen

Efter ett och ett halvt år med bristfällig arbetsställning, på en hård köksstol, känns det faktiskt skönt att äntligen sätta sig i en ful men funktionell kontorsstol. Vi kan också lägga till: Höj- och sänkbart skrivbord, ordentlig datorskärm (kanske två!) och ett riktigt tangentbord.

Och ja, vi vet att många fått en del av detta till sitt hem, men du har kanske inte haft tillgång till allt.

2. Kopieringsmaskinen

På tal om att få kontorsutrustning hemskickad har viss teknik ändå varit svår eller omöjlig att få tillgång till hemifrån. Äntligen kan vi kopiera dokument igen. Eller åtminstone försöka kopiera dokument. Förmodligen möts vi av en felkod, gör en ansats att fylla på något utav facken med papper, misslyckas och går därifrån med hopp om bättre lycka nästa dag.

3. Kaffemaskinen

En maskin som många nog har en hatkärlek till. Och visst, kaffet är sällan gott, det finns onödigt många val, det är fortfarande ingen som vet vad en ”kaffe lungo” är och ibland får du ont i magen. Men – det är också gratis.

4. Kollegorna

Fina, fina kollegor. Som vi saknat att prata om hur helgen varit (måndag och tisdag), om hur helgen ska bli (onsdag eftermiddag till fredag), se och höra om ”vardagslyxiga” lunchlådor, prata nya träningsvanor och få alla detaljer om jobbiga lämningar på förskolan. På riktigt alltså. Fina, fina kollegor.

5. Kramarna

Något av ovanstående är ju möjligt att prata om via Zoom eller Teams, men en sak som kräver att vi ses på riktigt är ju kramarna. Visst, någon kanske kramas lite för mycket, någon kanske kollar konstigt på dig när du kramar den, men det är faktiskt rätt trevligt att ha möjligheten att ge någon du inte träffat på länge en ordentlig jäkla kram.

Läs mer:

Så övar du dig inför återgången till kontoret

Hybridkontor – så får ni det att funka

 

Kollegaredaktionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Varning för snälla

Det kan säkert finnas genuint snälla människor. Men är man genuint snäll så är man det utan att göra väsen av sig. Det finns all anledning att vara på sin vakt mot folk som öppet och skamlöst utger sig för att vara snälla.
Johanna Rovira Publicerad 27 februari 2025, kl 05:59
Sektgoda, Godhetsknarkare och Flumsnälla. Alla är typer du gör bäst i att se upp för, skriver Johanna Rovira. Illustration: Olsson Ingers.

1. Infernaliskt snälla. Du har säkert mött de förment snälla som lägger huvudet på sned och inleder med:  Jag säger det här bara för att vara snäll/för att jag bryr mig … och sedan levererar ett diaboliskt påstående som får dig att vilja krypa ihop i fosterställning. De är i själva verket utpräglat ondsinta typer som mår bra på bekostnad av andras olycka. 

2. Hjärntvättade sektgoda. Antingen så är supersnälla av naturen extremt mottagliga för irrläror eftersom de snälltolkar allt till överdrift, eller så blir nyfrälsta snälla på grund av överproduktion av endorfiner. Oavsett orsak vet vi hur det slutar. Med katastrof och Koolaid. 

3. AI-modifierade: Stepfordfruar eller Musks Teslabot Optimus kan förvisso programmeras till foglighet, men det torde vara smidigare - och billigare - att helt enkelt sätta in ett lojalitetschip i kritiskt tänkande anställdas hjärnor. Förutom att bli ytterst tillmötesgående mot såväl kollegor som chefer, sätter de chippade alltid in i diskmaskinen och grumsar aldrig om kollektivavtal.

4. Godhetsknarkare: Går igång på snällhet och odlar med förkärlek myten om sig själva som hyvens individer genom att proklamera hur goda de är så fort tillfälle ges. De donerar gärna till bättre behövande, men bara om det syns på sociala medier och räddar kattungar enbart inför publik. Gränser mellan god och självgod är oerhört tunn. 

5. Flumsnälla. Visst är flumsnälla joviala, men det är ett kemiskt framkallat tillstånd. Folk knaprar antidepressiva som aldrig förr och forskare noterar att guppys som exponerats för lyckopiller blir mer sårbara för rovdjur. Det kan således inte uteslutas att läkemedelsindustrin (möjligtvis i samarbete med blodtörstiga utomjordingar) siktar på världsherravälde genom att förvandla oss alla till loja, goda underlydande.