Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Trots fackets protest: Metso Ersmark läggs ned

Industrikoncernen Metso avslutar sin produktion i Ersmark, norr om Skellefteå. Unionenklubben är besvikna över företagets beslut.
– Vi har stångat oss blodiga men inte fått något gehör, säger klubbens ordförande Bertil Furberg.
Lina Björk Publicerad 12 december 2019, kl 13:16
Pauliina Tiainen/Metso Corporation
Unionenklubben på Metso i Ersmark är besvikna över arbetsgivarens beslut. Pauliina Tiainen/Metso Corporation

I början av september startade Metso en utvärdering av sin produktion och påbörjade personalförhandlingar vid Ersmark och Trelleborg. Nu står det klart att tillverkningen i Ersmark kommer att minska i mitten av nästa år för att sedan läggas ned helt i slutet av 2020.

Av de 150 medarbetare som får sluta, är 25 är Tjänstemän. Företaget tillverkar kvarninfordringar till gruvindustrin. 

– Det har varit en oerhört jobbig period. Vi har pendlat mellan ilska, ledsamhet och uppgivenhet för att företaget ena stunden har lyssnat, men sedan ändå gjort tvärtom. Vi anade att det skulle komma till det här, men det är ändå en stor besvikelse, säger Bertil Furberg.

Från fackligt håll hoppades man in i det sista att några delar av produktionen skulle få vara kvar i Ersmark, medan andra eventuellt flyttades. Det var även vad arbetstagarkonsulten, som anlitades av facket och företaget föreslog, men så blev det inte.

– Vi hade hoppats att vi skulle kunna rädda de avdelningar där det krävs hög kunskap och lång erfarenhet. Jag har svårt att se att andra på stående fot kan sätta igång med en produktion av artiklar som de inte haft att göra med tidigare, säger Bertil Furberg.

Från Metsos sida menar man att åtgärden är ett sätt att öka produktiviteten och minska logistikkostnaderna genom att få en mer effektiv tillverkning.

– Under förhandlingarna om produktionen i Sverige kom vi till ett beslut att avveckla produktionen i Ersmark. Vårt fokus kommer nu ligga på att säkerställa en smidig och hållbar övergång, säger Sami Takaluoma, chef för affärsområdet Metso Minerals Consumables.

– Vi måste utnyttja synergier för de mest effektiva produktionsmöjligheterna på regional och global nivå för att säkerställa bästa värde, tillgänglighet och kvalitet för våra kunder.

Nu återstår att formellt avsluta mbl-förhandlingen, därefter kommer produktionen att monteras ned.

– Därefter kommer vi att gå igenom las-listorna. Det kommer att bli en tuff tid, säger Bertil Furberg.