Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Antalet varsel ökar kraftigt

Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.
David Österberg Publicerad 18 mars 2020, kl 15:24
Anders Wiklund/TT
Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Anders Wiklund/TT

Coronakrisen har stora effekter på delar av svensk ekonomi. Flygbolagen SAS och Norwegian har meddelat att de permitterar stora delar av personalstyrkan och flera företag i hotell- och besöksnäringen har varslat personal. Under onsdagen kom uppgifter om att hotellkedjan Nordic Choice varslar 7 500 personer om uppsägning. Det är nästan halva personalstyrkan.

Läs mer: Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Varsel - så funkar det

Annika Sundén tror dock att det krispaket som regeringen och stödpartierna kommit överens om kommer att dämpa effekterna av krisen och att samtliga varsel därför inte leder till uppsägningar.

Läs mer: Krisstöd ska dämpa följder av corona

Även TRR, som bland annat hjälper uppsagda tjänstemän, gör bedömningen att flera av varslen inte kommer att leda till uppsägningar i slutändan.

– Historiskt är det 40 procent av alla som varslas som blir berörda. Det hinner hända saker på vägen. Överlevnadsläge skapar kreativitet när det gäller omställningslösningar, säger Markus Trautmann, ansvarig för externkommunikation på TRR.

Han säger samtidigt att coronakrisen är speciell och att det är svårt att bedöma dess konsekvenser.

Läs mer: Gå med i a-kassan? Tänk på det här!

– Vi befinner oss i en exceptionell situation. Eftersom vi inte har upplevt en liknande kris tidigare har vi i dagsläget inte hela bilden av vilka konsekvenser coronapandemin får för samhället och arbetsmarknaden. Vår bedömning är att vi först om en månad kommer att se den verkliga effekten på arbetsmarknaden beroende på hur situationen utvecklar sig i närtid, säger han.

De senaste dagarna har TRR ställt om sin verksamhet för att kunna ta hand om ett större inflöde av uppsagda tjänstemän än normalt. Kontoret i Stockholm är dock stängt från och med den 18 mars på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendation om hemmajobb. Hjälp till uppsagda finns ändå via exempelvis digitala seminarier, föreläsningar och möten med rådgivare via telefon och digitalt.

David Österberg
David Österberg
[email protected]