Annons
Annons
 • Eftersom Asien ligger flera timmar före Sverige tidsmässigt var det enklast för säljaren och arbetsgivaren att han jobbade hemma. Foto: Colourbox

Vägrade halvera lönen - blev avskedad

Publicerad 3 mars 2021, kl 10:28

När företaget började gå knackigt under coronapandemin ville arbetsgivaren halvera lönen för säljaren. När han inte gick med på det avskedades han. Nu stämmer Unionen medicinföretaget.

Säljaren sålde in bolagets produkter på den kinesiska marknaden. Eftersom Asien ligger flera timmar före Sverige tidsmässigt var det enklast för både honom och arbetsgivaren, Gynius Plus, att han jobbade hemifrån. Nio på morgonen i Kina motsvarar exempelvis klockan två på natten i Sverige. 

Läs mer: Sänkt lön vid distansarbete?

Arbetet flöt på bra fram till början av förra året då coronapandemin startade. Bolaget fick det tufft på den kinesiska marknaden och i augusti ringde företagets vd upp säljaren och ville halvera hans lön. Vd:n ansåg också att säljaren misskött sitt arbete genom att inte vara på kontoret, trots att det var något de kommit överens om när anställningen började.

När säljaren vägrade att halvera sin lön uteblev lönen helt efter sommaren. Han kontaktade då Unionen som framställde ett lönekrav på företaget. Men efter två månader kom ett avskedsbrev från arbetsgivaren, där grunden var olovlig frånvaro.

Nu stämmer Unionen företaget på sammanlagt 120 000 kronor i tingsrätten och kräver också att mannens anställning ska fortlöpa tills ärendet är avgjort.

Kollega har sökt företaget för en kommentar utan resultat.

Läs mer: Vägrade timanställning - blev avskedad 

Får arbetsgivare sänka din lön?

För att lönesänkning ska vara möjligt krävs att arbetsgivaren har stöd av kollektivavtal eller om avtal saknas, en överenskommelse med varje anställd.

Detta eftersom man i anställningsavtalet har fastställt vilken lön den anställde ska få för utfört arbete. Den överenskommelsen kan normalt inte brytas utan att båda parter är överens. En arbetsgivare kan alltså inte ensidigt sänka en anställds lön utan att den anställde går med på det.

 • Läs även...

  Avskedad för illojalitet efter coronamiss

  Kvinnan hjälpte till att starta upp kliniker för coronatester när hon blev avskedad för illojalitet. Arbetsgivaren anser bland annat att hon som verksamhetschef borde ha kontrollerat en läkare som skickade ut felaktiga testresultat.

 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  8 av 10 chefer tror på förändrat ledarskap

  Åtta av tio chefer tror att coronapandemin kommer att påverka deras ledarskap i framtiden. Det visar Chef & Karriärs undersökning om hur chefer har mått under det senaste året.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Begärde lön – fick sparken

  När kvinnan krävde att få ut sin lön fick hon sluta på dagen. I förhandlingen med Unionen hävdade cateringfirman plötsligt att kvinnan aldrig varit anställd. Nu har förbundet stämt bolaget och kräver 75 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.