Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

De svetsar 700 kaminer till Ukraina

Vintern har kommit till det krigsdrabbade Ukraina. Nu ägnar ett gäng medarbetare på Väderstad sin fritid åt att svetsa fältkaminer för att soldater och civilbefolkning ska kunna hålla värmen.
Ola Rennstam Publicerad 12 december 2022, kl 06:05
Två män pekar på en kamin på en arbetsbänk.
Arbetskollegorna på Väderstad AB i Östergötland svetsar kaminer till Ukraina på sin fritid. Foto: Väderstad

Morgan Collin är konstruktör på Väderstad, ett företag i Östergötland som tillverkar jordbruksmaskiner. I början av oktober såg han ett nyhetsinslag om det stora behovet av kaminer i Ukraina inför vintern. Då fick Morgan Collin idén att själv bidra med sin kunskap om konstruktioner.

– Jag gjorde en ritning på en enkel kamin, det är inte rocket science precis. Sedan kontaktade jag våra större leverantörer av plåt om de kunde tänka sig att skänka material och de var med på noterna, berättar Morgan Collin.

Därefter gick det fort. Han fick arbetsgivarens tillstånd att använda svetsverkstaden och tillsammans med ett tiotal kollegor började Morgan tillverkningen efter jobbet.

– Vi kör mellan klockan 16 och 21 och gör 50 kaminer per kväll. Intresset för att vara med har vuxit efter hand och totalt har ett 60-tal personer svetsat. Förutom att vi gör något som känns viktigt har det varit väldigt roligt att göra det här tillsammans, säger han.

150 kaminer har hittills levererats

Totalt har medarbetarna på Väderstad material till 700 kaminer, varav drygt 450 redan är klara. Eftersom Väderstad har ett ukrainskt dotterbolag finns väletablerade kontakter i det krigsdrabbade landet. Nyligen anlände de första 150 fältkaminerna till dotterbolaget, som ligger i en stad 20 mil söder om Kiev.

– Vår marknadschef i Ukraina är koordinator och fördelar leveranserna till olika biståndsorganisationer som anmält att man har behov av kaminer. De går både till civila och till soldaterna vid fronten. Fältkaminen väger cirka 20 kilo och går enkelt att flytta runt.

Soldater vid kamin.
Kaminerna från Sverige har nu nått de ukrainska soldaterna vid fronten, och är mycket uppskattade i vinterkylan.

Responsen på initiativet har varit enorm de senaste veckorna. Många företag och gymnasieskolor har hört av sig till Morgan Collin och med hjälp av hans ritningar kommer nu ytterligare 1 000 kaminer att tillverkas på andra håll i landet. Han är lite omtumlad av uppståndelsen och vad han satt i rullning.

– Det känns fantastiskt att det spridit sig. Men framför allt känns det bra att kunna hjälpa till med det man kan. Sista dagarna har jag fått så mycket förfrågningar att jag knappt hunnit med mitt ordinarie jobb, men jag har ledningens välsignelse, säger Morgan Collin.

Unionenklubben på Väderstad, som har drygt 250 medlemmar, ställer sig helhjärtat bakom projektet. 

–  Det är ett jättefint initiativ som Morgan har tagit som är mycket uppskattat bland personalen på företaget. Många av våra medlemmar hjälper till med att svetsa kaminer på sin fritid efter jobbet. Vi hoppas fler företag följer detta initiativ, behovet av kaminer till Ukraina är enormt, säger Jan Friberg, klubbordförande.

Morgan Collin står bredvid en kamin.
Konstruktören Morgan Collin bredvid en av de 700 kaminer som svetsats efter hans ritning. Foto: Väderstad

Mer om kaminerna

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Dessa företag medverkar i initiativet: Väderstad AB, Plåtmodul i Mjölby AB, AB Maskinarbeten, Hanza Wermtech, Nordcast, Bufab Sweden AB, AMAB Hydraul ABPMC Cylinders,  Svea Rör & Stål AB, Ages Hörle AB, Wipro Infrastructure Engineering AB och Sarholms Plåtdetaljer AB.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen