Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

De svetsar 700 kaminer till Ukraina

Vintern har kommit till det krigsdrabbade Ukraina. Nu ägnar ett gäng medarbetare på Väderstad sin fritid åt att svetsa fältkaminer för att soldater och civilbefolkning ska kunna hålla värmen.
Ola Rennstam Publicerad 12 december 2022, kl 06:05
Två män pekar på en kamin på en arbetsbänk.
Arbetskollegorna på Väderstad AB i Östergötland svetsar kaminer till Ukraina på sin fritid. Foto: Väderstad

Morgan Collin är konstruktör på Väderstad, ett företag i Östergötland som tillverkar jordbruksmaskiner. I början av oktober såg han ett nyhetsinslag om det stora behovet av kaminer i Ukraina inför vintern. Då fick Morgan Collin idén att själv bidra med sin kunskap om konstruktioner.

– Jag gjorde en ritning på en enkel kamin, det är inte rocket science precis. Sedan kontaktade jag våra större leverantörer av plåt om de kunde tänka sig att skänka material och de var med på noterna, berättar Morgan Collin.

Därefter gick det fort. Han fick arbetsgivarens tillstånd att använda svetsverkstaden och tillsammans med ett tiotal kollegor började Morgan tillverkningen efter jobbet.

– Vi kör mellan klockan 16 och 21 och gör 50 kaminer per kväll. Intresset för att vara med har vuxit efter hand och totalt har ett 60-tal personer svetsat. Förutom att vi gör något som känns viktigt har det varit väldigt roligt att göra det här tillsammans, säger han.

150 kaminer har hittills levererats

Totalt har medarbetarna på Väderstad material till 700 kaminer, varav drygt 450 redan är klara. Eftersom Väderstad har ett ukrainskt dotterbolag finns väletablerade kontakter i det krigsdrabbade landet. Nyligen anlände de första 150 fältkaminerna till dotterbolaget, som ligger i en stad 20 mil söder om Kiev.

– Vår marknadschef i Ukraina är koordinator och fördelar leveranserna till olika biståndsorganisationer som anmält att man har behov av kaminer. De går både till civila och till soldaterna vid fronten. Fältkaminen väger cirka 20 kilo och går enkelt att flytta runt.

Soldater vid kamin.
Kaminerna från Sverige har nu nått de ukrainska soldaterna vid fronten, och är mycket uppskattade i vinterkylan.

Responsen på initiativet har varit enorm de senaste veckorna. Många företag och gymnasieskolor har hört av sig till Morgan Collin och med hjälp av hans ritningar kommer nu ytterligare 1 000 kaminer att tillverkas på andra håll i landet. Han är lite omtumlad av uppståndelsen och vad han satt i rullning.

– Det känns fantastiskt att det spridit sig. Men framför allt känns det bra att kunna hjälpa till med det man kan. Sista dagarna har jag fått så mycket förfrågningar att jag knappt hunnit med mitt ordinarie jobb, men jag har ledningens välsignelse, säger Morgan Collin.

Unionenklubben på Väderstad, som har drygt 250 medlemmar, ställer sig helhjärtat bakom projektet. 

–  Det är ett jättefint initiativ som Morgan har tagit som är mycket uppskattat bland personalen på företaget. Många av våra medlemmar hjälper till med att svetsa kaminer på sin fritid efter jobbet. Vi hoppas fler företag följer detta initiativ, behovet av kaminer till Ukraina är enormt, säger Jan Friberg, klubbordförande.

Morgan Collin står bredvid en kamin.
Konstruktören Morgan Collin bredvid en av de 700 kaminer som svetsats efter hans ritning. Foto: Väderstad

Mer om kaminerna

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Dessa företag medverkar i initiativet: Väderstad AB, Plåtmodul i Mjölby AB, AB Maskinarbeten, Hanza Wermtech, Nordcast, Bufab Sweden AB, AMAB Hydraul ABPMC Cylinders,  Svea Rör & Stål AB, Ages Hörle AB, Wipro Infrastructure Engineering AB och Sarholms Plåtdetaljer AB.

Internationellt

Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning

På regeringens inrådan ska Sidas stöd till journalistik och informationsarbete om globala frågor avvecklas. Även Unionen påverkas - och förlorar en kvarts miljon kronor.
Lina Friberg Publicerad 23 januari 2023, kl 13:00
Unionens logotyp på skylt. Gröna bokstäver. Upplyst.
Unionens utvecklingsprojekt påverkas av Sidas nedskärning. Bland annat försvinner kvarts miljon kronor till en informationsfilm. Foto: Ingvar Karmhed/TT.

Det drabbar 14 förbund och tidningar, däribland Union to Union, LO, TCO och Sacos gemensamma fackliga biståndsorganisation.

Martin Jefflén.

  Vi förlorar en kvarts miljon kronor som skulle gått till en informationsfilm om Unionens utvecklingsprojekt i två versioner. En kortare version som skulle spritts på sociala medier och webben och en i längre format i utbildningssammanhang, exempelvis på seminarium, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.

Filmen skulle fokuserat på tre utvecklingsprojekt som Unionen är involverad i, bland annat SEWA, ett kvinnligt fackförbund i Indien som organiserar egenanställda kvinnor. Människor involverade i utvecklingsprojektet skulle komma till tals. Filmen skulle även ge en övergripande bild av hur Unionen arbetar för att förbättra arbets- och levnadsvillkor.

Allt organiserat informationsarbete försvinner

Hur påverkar det ert informationsarbete?

–  Det innebär ju att allt organiserat informationsarbete är borta, vilket minskar våra förutsättningar att sprida information om biståndet, exempelvis delta i seminarium på Globala Torget på Bokmässan, en plats där globala utmaningar kommer i fokus. Det blir inte heller någon gemensam medverkan om biståndet under Almedalsveckan. Viktiga plattformar för att sprida information om våra projekt, säger Martin Jefflén.

Vad händer med Unionens pågående utvecklingsprojekt?

  Huvudinriktningen på vårt arbete är godkänt. Men det är inte riktigt klart ännu kring vad som händer med budgeten, den kommer vara 10 - 15 procent mindre. Antingen kommer något projekt plockas bort, eller som det nog lutar åt, att använda oss av ”osthyvel-principen”. Det vill säga att skära ner lite överallt, säger Martin Jefflén.

Oro för biståndspolitiken

LO, TCO och Saco skrev i dagarna ett gemensamt brev till biståndsminister Johan Forssell med uppmaningen att inkluderas i dialog om hur svenskt bistånd än mer effektivt kan bidra till fattigdomsbekämpning, demokrati och mänskliga rättigheter. Samtliga fackföreningar organisationerna står bakom uppmaningen.

Svenska fackförbund och den gemensamma biståndsorganisationen Union to Union jobbar tillsammans med fackförbund i låg- och medelinkomstländer för att skapa säkrare arbetsplatser, tryggare anställningar, bättre arbetsvillkor och en inkluderande klimatomställning. Inom samtliga tre centralorganisationer finns nu en stor oro över utvecklingen inom biståndspolitiken.

Therese Svanström
Therese Svanström Foto: Eva Edsjö

– Fackligt utvecklingssamarbete är nyckeln till en hållbar framtid med anständiga arbetsvillkor för alla. Enligt FN-organen ILO och WHO dör 1,9 miljoner människor varje år på grund av sina jobb. Det är först när människor kan försörja sig och har råd att låta barnen gå i skola som vi kan bygga en hoppfull värld med klimaträttvisa och demokratiska samhällen säger Therese Svanström, ordförande i TCO.