Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

De svetsar 700 kaminer till Ukraina

Vintern har kommit till det krigsdrabbade Ukraina. Nu ägnar ett gäng medarbetare på Väderstad sin fritid åt att svetsa fältkaminer för att soldater och civilbefolkning ska kunna hålla värmen.
Ola Rennstam Publicerad 12 december 2022, kl 06:05
Två män pekar på en kamin på en arbetsbänk.
Arbetskollegorna på Väderstad AB i Östergötland svetsar kaminer till Ukraina på sin fritid. Foto: Väderstad

Morgan Collin är konstruktör på Väderstad, ett företag i Östergötland som tillverkar jordbruksmaskiner. I början av oktober såg han ett nyhetsinslag om det stora behovet av kaminer i Ukraina inför vintern. Då fick Morgan Collin idén att själv bidra med sin kunskap om konstruktioner.

– Jag gjorde en ritning på en enkel kamin, det är inte rocket science precis. Sedan kontaktade jag våra större leverantörer av plåt om de kunde tänka sig att skänka material och de var med på noterna, berättar Morgan Collin.

Därefter gick det fort. Han fick arbetsgivarens tillstånd att använda svetsverkstaden och tillsammans med ett tiotal kollegor började Morgan tillverkningen efter jobbet.

– Vi kör mellan klockan 16 och 21 och gör 50 kaminer per kväll. Intresset för att vara med har vuxit efter hand och totalt har ett 60-tal personer svetsat. Förutom att vi gör något som känns viktigt har det varit väldigt roligt att göra det här tillsammans, säger han.

150 kaminer har hittills levererats

Totalt har medarbetarna på Väderstad material till 700 kaminer, varav drygt 450 redan är klara. Eftersom Väderstad har ett ukrainskt dotterbolag finns väletablerade kontakter i det krigsdrabbade landet. Nyligen anlände de första 150 fältkaminerna till dotterbolaget, som ligger i en stad 20 mil söder om Kiev.

– Vår marknadschef i Ukraina är koordinator och fördelar leveranserna till olika biståndsorganisationer som anmält att man har behov av kaminer. De går både till civila och till soldaterna vid fronten. Fältkaminen väger cirka 20 kilo och går enkelt att flytta runt.

Soldater vid kamin.
Kaminerna från Sverige har nu nått de ukrainska soldaterna vid fronten, och är mycket uppskattade i vinterkylan.

Responsen på initiativet har varit enorm de senaste veckorna. Många företag och gymnasieskolor har hört av sig till Morgan Collin och med hjälp av hans ritningar kommer nu ytterligare 1 000 kaminer att tillverkas på andra håll i landet. Han är lite omtumlad av uppståndelsen och vad han satt i rullning.

– Det känns fantastiskt att det spridit sig. Men framför allt känns det bra att kunna hjälpa till med det man kan. Sista dagarna har jag fått så mycket förfrågningar att jag knappt hunnit med mitt ordinarie jobb, men jag har ledningens välsignelse, säger Morgan Collin.

Unionenklubben på Väderstad, som har drygt 250 medlemmar, ställer sig helhjärtat bakom projektet. 

–  Det är ett jättefint initiativ som Morgan har tagit som är mycket uppskattat bland personalen på företaget. Många av våra medlemmar hjälper till med att svetsa kaminer på sin fritid efter jobbet. Vi hoppas fler företag följer detta initiativ, behovet av kaminer till Ukraina är enormt, säger Jan Friberg, klubbordförande.

Morgan Collin står bredvid en kamin.
Konstruktören Morgan Collin bredvid en av de 700 kaminer som svetsats efter hans ritning. Foto: Väderstad

Mer om kaminerna

Vill du också svetsa en fältkamin? På Facebookgruppen ”Kaminer till Ukraina” finns Morgan Collins konstruktionsritningar.

Dessa företag medverkar i initiativet: Väderstad AB, Plåtmodul i Mjölby AB, AB Maskinarbeten, Hanza Wermtech, Nordcast, Bufab Sweden AB, AMAB Hydraul ABPMC Cylinders,  Svea Rör & Stål AB, Ages Hörle AB, Wipro Infrastructure Engineering AB och Sarholms Plåtdetaljer AB.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Ukrainas facktopp: ”Vi behöver stöd från Sverige”

För Ukrainas fackförbund handlar vardagen om att överleva bombregn och hjälpa människor som kommer tillbaka från fronten. Men nu tar de sitt första steg mot uppbyggnad efter kriget – med stöd från svenska förbund. Det berättar landets högsta fackordförande i en exklusiv intervju med Kollega.
Noa Söderberg Publicerad 17 juni 2024, kl 13:14
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU. I bakgrunden: Lana Willebrand, programhandläggare på Union to Union.
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU. I bakgrunden: Lana Willebrand, programhandläggare på Union to Union. Noa Söderberg

Hryhorii Osovyi är sällan i Sverige. Ordföranden i Ukrainas fackliga centralorganisation FPU – som före krigsutbrottet hade knappt fem miljoner medlemmar inom allt från industri till scenkonst – har nog att göra i sitt hemland. Efter Rysslands fullskaliga invasion har det traditionella fackliga arbetet bytts ut mot att hantera och överleva ett krig.

Samtidigt fortsätter vardagslivet i stora delar av Ukraina. Restauranger, fabriker, kollektivtrafik och konserter är i gång i huvudstaden Kyiv. Under krigsmobiliseringen har landets regering också gjort flera lagförändringar som kraftigt underminerat människors rättigheter på jobbet.

Nytt avtal för återuppbyggnad

Därför är Osovyi i centrala Stockholm en förmiddag i maj. Tillsammans med svenska Union to Union (se faktaruta) har han tagit initiativ till Ukrainas första landsomfattande möten för facklig återuppbyggnad. De ska hållas någon gång under 2024.

När Kollega möter honom har han just skrivit under kontraktet. Stödet från Sverige är värt omkring en halv miljon kronor.

– Vi diskuterade det viktigaste vi kan göra tillsammans. Ukrainska fack behöver givetvis stöd från svenska fack, som har erfarenhet och resurser. Men ukrainska förbund vill också dela med sig av erfarenheterna av att verka i krigstid och bemöta alla utmaningar som kommer med det.

Tillbaka från fronten

De utmaningarna är många. Det lyser igenom när Osovyi berättar om vad uppbyggnadsmötena ska handla om.

– Vi pratade mycket om hur vi ska göra för att hjälpa människor komma tillbaka från fronten och bli samhällsmedborgare. Goda anställda på en arbetsplats. Hur vi ska hjälpa till med traumarehabilitering och psykologstöd, hur vi ska skydda anställda under missilattacker, hur vi ska ge dem möjligheten till hälsa och säkerhet på jobbet.

Om man är en enskild fackförbundsmedlem i Sverige och vill hjälpa till, vad kan man göra då?

–  Det vi har skrivit under i dag är ett ramavtal. Det kommer såklart ske saker på övergripande, nationell nivå, säger Osovyi och fortsätter:

–  Men under våra strategimöten vi skulle vi också vilja föra samman representanter för enskilda branschfack med sina svenska motsvarigheter. Vanliga medlemmar i exempelvis båda länders lärarfack kan då diskutera om vilka specifika utmaningar man står inför. Hur man ska jobba med organisering, rekrytering och kommunikation. Detta kan göras i alla sektorer: utbildning, sjukvård, bygg, industri. Det är vår plan.

Ger stöd

Lana Willebrand, programhandläggare för Östeuropa på Union to Union, säger att enskilda personer kan göra mer än att ge pengar. Hon vill att Sverige och Ukraina ska mötas ”fack till fack, medlem till medlem”. 

– Som medlem kan man följa nyheterna, komma på manifestationer där det finns möjlighet att visa sitt stöd och skicka solidaritetshälsningar direkt till ett ukrainskt förbund. Ha mänskliga möten. Det är jättestort. 

Hanterar trauma

De ukrainska återuppbyggnadsmötena ska hållas någon gång under sommaren eller hösten, beroende på läget vid fronten.

– Många fackförbund förlorar ju sina medlemmar. Också de som migrerat. Man kan inte samla in medlemsavgifter. Arbetsplatserna har försvunnit, primärorganisationerna har försvunnit. Men det finns fortfarande fack som arbetar och tar upp fackliga frågor. Det är löner, arbetsmiljö, psykosocial arbetsmiljö. Människor är ju traumatiserade, med allt de förlorat och fortsätter förlora, avslutar Lana Willebrand.

Union to Union

En biståndsorganisation som ägs och drivs av alla svenska fack som är medlemmar i LO, TCO och Saco. Däribland Unionen. Fackförbunden bidrar med en så kallad egeninsats på 10 procent av finansieringen. Utöver det kommer en stor del av finansieringen från biståndsmyndigheten SIDA.

Första mötet för återuppbyggnad

Under 2024 hålls Ukrainas första stora möte för facklig återuppbyggnad efter krigsutbrottet. Det drivs av den ukrainska fackliga centralorganisationen FPU och finansieras av svenska Union to Union. Tanken är att föra samman både centralorganisationer och enskilda fack från de båda länderna för att bland annat diskutera rekrytering, psykosocialt stöd till exsoldater och arbetsmiljö. Stödet från Sverige är värt omkring en halv miljon kronor.