Annons
Annons

Vad krävs för att få jobb idag?

Publicerad 19 februari 2016, kl 11:21

Idag räcker det inte ens med lång utbildning och arbetslivserfarenhet för att få jobb i Sverige eller västvärlden. Man måste ha rätt utbildning, rätt sorts arbetslivserfarenhet, rätt personlighet och bra kontakter. Störst chanser har man om man är släkt med någon toppolitiker eller näringslivstopp och bor i Stockholm.

Men som tur är så räcker det med att få ett jobb med hyfsad lön i 18 månader sen kan man leva på a-kassa och aktivitetsstöd resten av livet under förutsättning att man har varit och är med i a-kassan. Den som har tjänat c a 27000 kr i månaden och jobbat i ett par år får maxbeloppet c a 15000 kr i månaden som arbetslös under förutsättning att man är inskriven på arbetsförmedlingen och deltar i meningslösa arbetsmarknadsåtgärder. Fördelen är att man slipper stress och övertid. Arbetsmiljön lär heller inte vara så inspirerande, räkna inte med bra ergonomi och kollegor. Det går heller inte att ta semester hur som helst eller åka var som helst, max 20 dagar och risk att få kallelse hem i brevlådan. Flextid kan du också glömma. Ibland kan någon från Arbetsförmedlingen komma och göra en närvarokontroll. Det liknar mer en öppen anstalt och samhällstjänst att vara arbetslös i Sverige men man minskar ändå risken betydligt när det gäller belastningsskador, psykosomatiska besvär och stressrelaterad ohälsa. Sitt av tiden och lev på aktivitetsstöd till pension, inget fel med det när det ändå är snudd på omöjligt att erhålla en anställning. Annat var det förr när företagen skrek efter arbetskraft, tiden före globalisering och konkurrens från låglöneländer.
//Sveket

 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.