Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Årets eldsjäl fick plats i förbundsstyrelsen

Sen Kanner, klubbordförande på Klarna, är ett av de nyaste tillskotten i Unionens förbundsstyrelse. Hon fick under kongressen också ta emot utmärkelsen årets eldsjäl för sin trägna strävan att få sin arbetsgivare att teckna kollektivavtal.
Johanna Rovira Publicerad 13 oktober 2023, kl 06:00
Till vänster Sen Kanner, till höger byggnaden Klarna
Trade unions Unionen and Sveriges Ingenjörer have issued a notice of strike against Klarna Bank AB following the failed negotiations on a collective agreement. Foto: Linn Malmén

Vilket var ditt första jobb?

– Jobb på ett callcenter i Israel med uppdraget att sälja biljetter och visningar till ett museum där besökarna kunde uppleva hur det är att vara blind.
 

Vilken var din första fackliga erfarenhet?

– Det var i augusti 2022 när jag gick med i klubben på Klarna. Jag hade inte en susning om vad jag gav mig in på, men jag ångrar mig absolut inte. Att engagera mig fackligt är ett av de bästa beslut jag har fattat i mitt liv.
 

Vilket ljud jobbar du helst till?

– Jag lyssnar nästan alltid på musik när jag jobbar. Framför allt rock och metal.


Då tabbade jag mig i arbetslivet:

– Vilken gång ska jag välja? Jag har mer än en gång tryckt för tidigt på en knapp i vårt datasystem, vilket ställt till det rejält och tagit tid att rätta till. Andra gången det hände var mest genant eftersom man förmodas lära av sina misstag och inte upprepa dem. Men det har hänt fler gånger än så.

 

Vilka fördomar om facket stöter du på?

– Den främsta fördom jag kämpar emot är den att kollektivavtal försämrar villkoren på arbetsplatsen.
 

Vilken är den största utmaningen i framtidens arbetsliv?

– Kapitalismen är och har alltid varit den största utmaningen.


Om du fick ändra/påverka något inom svensk arbetsmarknad, vad skulle det vara?

– Att indexreglera märket så att lönen hänger med och inte äts upp av inflationen. 
 

Vem skulle spela dig på film?

– En brittisk skådespelerska som heter Kaya Scodelario. Hon har bland annat spelat med i filmen Maze Runner.

Årets Eldsjäl

Unionens samlade bedömning: Sen har ett engagemang utöver det vanliga. Hon lägger stor kraft och mycket tid i sin kamp för kollektivavtal och för medlemmarna på Klarna. Sen har med en imponerande kraft byggt upp den lokala klubben, lett klubben genom svåra förhållanden och med en idog övertygelse stärkt och övertygat kollegorna att bli medlemmar i Unionen.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.