Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Peter Hellberg Unionens nya förbundsordförande

Hans första jobb var hårt kroppsarbete. Nu får Peter Hellberg träna de små grå för medlemmarnas räkning de kommande fyra åren. Det bestämdes under Unionens kongress under torsdagen.
Lina Björk Publicerad 12 oktober 2023, kl 13:55
Peter Hellberg
Efter omröstning på kongressen i Karlstad står det klart att Peter Hellberg är Unionens nya förbundsordförande. Foto: Linn Malmén

Vilket var ditt första jobb?

– Jag är uppvuxen på landet så mitt första jobb var att hjälpa till med höstskörden hos en granne. Jag var tonåring och det var riktigt hårt arbete.


Vilken var din första fackliga erfarenhet?

– Jag blev invald i klubbstyrelsen när företaget jag jobbade på i Eskilstuna blev uppköpta av IBM. Det blev uppsägningar och luckor i styrelsen och man frågade om jag ville hjälpa till. En av de första sakerna vi gjorde var att införa rörlig lön. Det var ovanligt och krävde mycket jobb, men var en nyttig och bra facklig erfarenhet.

Peter Hellberg
Foto: Linn Malmén

Vilket ljud jobbar du helst till?

– Det beror på uppgift. Om jag behöver läsa in mig på något vill jag ha relativt tyst, men annars tycker jag om att kollegorna pratar runtomkring mig.  

Då tabbade jag mig i arbetslivet?

– Jag försökte vara lite serviceminded på IBM en gång. Vi hade en specialprinter som skrev ut streckkoder och tonern var slut. Det var inte min uppgift att byta men jag gjorde ett försök och fyllde på – så mycket att hela printern till slut var fylld med toner. Den gick sönder och inga streckkoder gick att skriva ut.


Vilka fördomar om facket stöter du på?

– En av de vanligaste fördomarna jag stöter på är att facket skulle ha en egen agenda och inte vara medlemsförankrade. Att vi vill öka vårt inflytande för sakens skull. Men så är det ju inte, vi är till för medlemmarna.


Vilken är den största utmaningen i framtidens arbetsliv?

– Att arbetslivet är i ständig rörelse och alltid kommer att vara det. Nu pratar man mycket om AI och hur vi ska förhålla oss till den tekniken. I framtiden kommer vi prata om något annat. Därför är det viktigt att vi kan ge förutsättningar för att hänga med i förändringar, så att medlemmars kompetens tas tillvara även i framtiden.


Om du fick ändra/påverka något inom svensk arbetsmarknad-vad skulle det vara?

–  Jag är frustrerad över att kvinnodominerade jobb värderas lägre än mäns. Jag skulle önska att vi fick könsneutrala bedömningar på vad som är kvalificerade jobb och lön därefter. Men det går för långsamt.

Vem skulle spela dig på film?

 – Tom Hanks. Men jag är rädd att det skulle bli århundradets tråkigaste film.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.