Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Peter Hellberg föreslås leda Unionen

I oktober startar Unionens femte kongress, där medlemmar får säga sitt om vem som ska leda förbundet de kommande fyra åren. Peter Hellberg föreslås bli ny ordförande.
Lina Björk Publicerad 15 september 2023, kl 11:18
Peter Hellberg
Valberedningen föreslår att Peter Hellberg ska bli ny förbundsordförande för Unionen. Foto: Camilla Svensk

Vart fjärde år har Unionen kongress, det högsta beslutande forumet för medlemmarna. Här bestäms vilka som ska leda förbundet och hur man vill förändra verksamhet och inriktning. I augusti gav Martin Linder besked om att han inte ställer upp för nyval som Unionens förbundsordförande. Nu har valberedningen kommit med förslag om vilka som tar över stafettpinnen de kommande åren.

Som förbundsordförande föreslås Peter Hellberg, nuvarande förste vice ordförande. Som förste vice ordförande föreslås Victoria Kirchhoff, som tidigare verkat i både regionstyrelse och förbundsstyrelse. Och slutligen föreslås Theres Sysimetsä som andre vice ordförande, som tidigare har suttit två kongressperioder i förbundsstyrelsen.

Sju nya namn

Inför kongressen har valberedningen besökt alla regioner och diskuterat vilka frågor som är viktiga att lyfta inför de kommande åren. Man fick in över 100 förslag till ny förbundsstyrelse, och sju nya namn har föreslagits.

Förslag till förbundsstyrelsens ledamöter

  • Annika Salomonsson, 51 år, Eriksson AB, Stockholm - Omval
  • Christina Balder, 39 år, Plasman Sverige AB, Göteborg - Omval
  • Hans Lindau, 56 år, Ellos AB, SjuHall - Omval
  • Henrik Vahldiek, 48 år, Atea Logistics AB, Småland - Nyval
  • Jonny Hilbert, 42 år, SKF Sverige AB, Göteborg - Nyval
  • Kenneth Lund, 57 år, Borealis AB, Göteborg - Omval
  • Martin Johansson, 56 år, SAS Ground Handling Sweden AB, Stockholm - Omval
  • Robin Olofsson - 37 år, H&M Hennes & Mauritz GBC AB, Stockholm Nyval
  • Sen Kanner, 30 år, Klarna Bank AB, Stockholm Nyval
  • Ulrika Johansson. 52 år, Gestamp HardTech AB, Norrbotten - Omval

 

Unionen

Martin Linder slutar som ordförande för Unionen

Unionens förbundsordförande Martin Linder ställer inte upp för omval på Unionens kongress i oktober. Han väljer att kliva av rollen som ordförande efter åtta år.
Linnea Andersson Publicerad 24 augusti 2023, kl 10:31
Martin Linder, Unionen.
Unionens förbundsordförande Martin Linder ställer inte upp för omval. Foto: Jessica Gow/TT.

Unionens högsta förtroendevalda, Martin Linder, meddelar i ett inlägg på Facebook att han inte står till förfogande för att bli omvald som ordförande när förbundet samlas för kongress i början av oktober.

Linder har i höst suttit i styrelsen som ordförande i åtta år och innan dess som vice förbundsordförande i fyra år.

Tolv år i förbundets ledning är en lång tid och att bli omvald skulle innebära ytterligare fyra år. Både jag själv och förbundet behöver landa vad som är bäst för förbundet och medlemmarna”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Jag själv har landat i att det är dags att lämna uppdraget som Förbundsordförande vid kongressen. Jag har varit fackligt förtroendevald på alla olika nivåer i över 25 år och det har varit en stor del av mitt liv. Jag har under alla år känt den känslan av stolthet, ansvar och glädje det innebär att få förtroendet av medlemmarna.”

Martin Linder inledde sin fackliga bana inom Volvokoncernen där han bland annat var aktiv som klubbordförande och som ledamot i dåvarande Sifs förbundsstyrelse.

Kollega har sökt Martin Linder som har avböjt en intervju.