
Unionens ordförande Cecilia Fahlberg meddelade i slutet av maj att hon inte kommer att ställa upp till omval vid förbundskongressen i oktober. Sista datum för nomineringar av styrelse och ordförande förlängdes därför till och med den 15 juni.
Den som sedan vid kongressen får i uppdrag att ta över efter Cecilia Fahlberg har inte bara ett 600 000 medlemmar stort förbund att leda. Unionens ordförande är också ordförande för PTK och där ska till exempel de nyligen återupptagna omställningsförhandlingarna med Svenskt Näringsliv hanteras – om nu inte Cecilia Fahlberg hinner gå i land med dem innan oktober.
Frågan om kompetensutveckling och andra frågor ska drivas på EU-nivå, genom styrelseplatsen i Europafacket.
Dessutom kommer den nya ordföranden att få kliva rakt in i hetluften, med avtalsrörelsen 2016, som redan börjat smyga igång på vissa håll.
Några av Unionens största motparter i avtalsrörelsen är arbetsgivarorganisationerna Almega, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna. Här ger de sina tips på några egenskaper den nya ordföranden bör ha.
Anders Weihe, förhandlingschef för Teknikföretagen, tycker att Unionens ordförande framför allt behöver ha en förståelse för de gemensamma intressen som parterna inom svensk industri har.
- Som den internationella konkurrenskraften, behov av anpassningsförmåga etcetera. Sedan är det viktigt att en motpart har beslutskraft och pedagogisk förmåga så att de klarar att hantera och förankra besluten i sina egna delegationer, säger han.
Industrin står inför stora utmaningar med digitalisering och automatisering, globalisering och outsourcing. För att klara det måste parterna ha en samsyn om vilka möjligheter som finns, menar Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.
- Vi är tillsammans aktörer som ska vara med och skapa förutsättningar för framtiden. Förmåga att samarbeta kring dessa frågor blir mycket viktigt, säger han.
Unionens ordförande behöver också vara insatt i den speciella logik som finns i tjänsteföretag, menar Almegas vd Jonas Milton, som även han avgår efter sommaren och lämnar över till Anna Karin Hatt. Det är viktigt att parterna i en förhandlingssituation har samma referenser, menar han, och att man kan sätta sig in i den andres situation.
- Sedan underlättar det om man är socialt trevlig och lätt att umgås med. Som Cecilia är! Jag har uppskattat henne mycket både som människa och som förhandlare.
Men att vara uthållig är inte längre någon särskilt kritisk egenskap, tycker Jonas Milton.
- Det var viktigare förr, när man tävlade om att sitta så länge som möjligt.
Varken Jonas Milton, Per Hidesten eller Anders Weihe vill ge sig på att spekulera över vem som kan tänkas utses till Cecilia Fahlbergs efterträdare. Men eftersom avtalsrörelsen står för dörren behöver hen ha erfarenhet av hur en förhandling om nya riksavtal går till, konstaterar Anders Weihe.
Utöver den där förståelsen för industrins betydelse för samhällsekonomin, spelar det ingen roll vilken branschbakgrund hen har, menar Per Hidesten.
- Exakt vilken bransch är inte lika viktigt som de personliga egenskaperna. Generella erfarenheter från näringslivet med insikt om betydelsen av globalisering, entreprenörskap och företagande vore bra.
Om det blir en kvinna eller en man spelar heller ingen roll, tycker Jonas Milton.
- Vi har fler kvinnliga förhandlare i vår organisation. När jag började för 35 år sedan var det bara män, män, män. I dag har vi fler kvinnor än män i ledningsgruppen också. Det är en fantastisk utveckling, jag är rätt optimistisk där.
En bra förhandlare ska...
- ha humor
- vara prestigelös
- kunna sätta sig in i motpartens situation
- ha god kunskap om området
- ha ett tydligt mandat
- både vara tydlig med vad hen vill och kunna lyssna
- ha beslutskraft
- vara pedagogisk
Sagt om Cecilia Fahlberg som ordförande:
”Om jag ska lyfta fram någon särskild egenskap blir det hennes förmåga att fatta beslut och sedan att i praktiken genomföra besluten” (Anders Weihe)
”Cecilia har skapat förutsättningar för bra partsrelationer. Hon har gjort ett stort arbete som ledare, med tanke på Unionens medlemstillväxt under senare år.” (Per Hidesten)
”Humor är en väldigt bra egenskap. Det har Cecilia.” (Jonas Milton)