Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Blandade reaktioner på avgiftshöjning

”Bra beslut” och ”Helt rimligt”, enligt några. ”Skandalöst” och ”Tycker redan att det är lite dyrt”, enligt andra. Beskedet om att avgiften till Unionen ska höjas har gett blandade reaktioner.
Lina Björk, David Österberg Publicerad 9 oktober 2019, kl 14:55
Mary Altaffer/AP Photo/TT
Beskedet att Unionen höjer sin medlemsavgift har mötts av blandade reaktioner. Mary Altaffer/AP Photo/TT

Under tisdagens kongress beslutade Unionen att verksamheten i framtiden i högre grad ska finansieras av medlemsavgifterna och i mindre grad av avkastningen. Syftet är att skapa ekonomisk hållbarhet på lång sikt. Förändringen görs dels genom att höja medlemsavgiften med tio kronor, dels genom att minska förbundets kostnader. Höjningen gäller för alla som tjänar mer än 25 000 kronor i månaden. Den nya avgiften blir 235 kronor.

Läs mer: Historisk höjning av Unionens medlemsavgift

Reaktionerna efter beslutet har varit blandade. Några tyckte att höjningen var rimlig och riktig. Andra att fackavgiften nu blivit för dyr.

Artikeln ledde också till en debatt om fackförbund behövs eller inte, där de flesta ställer sig på fackens sida: ”Utan vår lokala klubb med 95 % medlemmar på arbetsplatsen och en fantastisk styrelse hade vi varit rökta”, skriver en läsare.

Andra anser att medlemskapet är en solidaritetshandling och att det kan liknas vid en försäkring: ”Unionen har en otroligt låg medlemsavgift om man jämför med andra fackförbund", "Det är en billig försäkring om olyckan är framme.”

Unionen räknar med att höjningen leder till att en procent av medlemmarna lämnar förbundet. Trots det ger höjningen en intäktsökning på 34 miljoner kronor.

Här är några av de kommentarer Kollega fått på sin Facebooksida:

Per ”Bra beslut”

Sofie "Tycker att det redan är lite dyrt att vara med i facket när man inte ens vet om man någonsin kommer få ta del av 'förmånerna' Om jag betalar varje månad och aldrig behöver support så känns det lite skevt. Nu är ju dessutom A-kassan och facket avskilt från varandra. Så varför betala facket ännu mer?”

Jonas ”Långt under kostnadsökning under samma period, hade avgiften följt prisindex skulle den legat på ca 280 kr idag.”

Björn ”Skandalöst”

Lars ”Unionen har en otroligt låg medlemsavgift om man jämför med andra fackförbund. Jag råkade själv ut för en tråkig grej för ett och ett halvt år sedan. Jag är SÅ glad att jag var medlem i facket. Annars hade jag aldrig klarat det. Jag gick vinnande ur tvisten. Jag kan betala för facket resten av livet och ändå fått ut mer av det än jag betalat. Så när det väl händer något tråkigt så kommer det kännas värt det.”

Helin ”Ändå lagom”

Malin ”Har varit med i 27 år. Har varit nödvändigt att vara med i Unionen med anledning av min bransch. Flyget!! Där är det ett måste att vara med. Allt som rör arbetstidsregler mm är fackligt för oss. Tjänstgöringsbilagan en bibel. Nu har flygbolaget BRA gått igenom ett blodbad och utan vår lokala klubb med 95% medlemmar på arbetsplatsen och en fantastiks styrelse så hade vi varit rökta!”

Dan ”Tur att man inte har så hög lön”

Läs fler reaktioner på Kollegas Facebook.

David Österberg
David Österberg
[email protected]