
Om, vilket regeringen föreslagit, radio- och tv-licensen ersätts med en public service-avgift som hanteras av Skatteverket blir Radiotjänst överflödiga.
Därför kommer nu regeringen med ett löfte om en satsning i Kiruna. I det ingår en förstärkning av Lantmäteriets verksamhet, etablering av ett kontor för Statens servicecenter och utveckling av Skatteverkets verksamhet.
– Regeringen menar allvar med att hela landet ska leva. Därför kommer vi att ge i uppdrag till ett antal myndigheter att förbereda denna utvidgning. Detta för att Kiruna inte ska drabbas av nedläggningen av Radiotjänst, sade civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.
August Tapojärvi, ordförande i Unionenklubben på Radiotjänst, är glad åt beskedet, men konstaterar att de 120 jobben som utlovas inte kommer vara nog.
– Vi kan inte ta något för givet, vi måste fortsätta arbeta för flera jobb. Från fackets sida kommer vi att driva på för att hitta nya jobb i den kommersiella sektorn, säger han.
– Vi kan väldigt mycket. Vi skulle kunna bli ett callcenter, kundtjänst, datalagring eller jobba med sälj. Det är bara byta flagga utanför huset så kör vi.
Av dagens 280 anställda är 120 heltidare. Övriga jobbar på timmar. För många av dessa handlar det om första jobbet efter skolan, andra är nyinflyttade till Sverige.
På så vis är det här en väldigt viktig arbetsplats. Några motsvarande arbetstillfällen finns inte i Kiruna.
Går allt enligt regeringens planer ska avvecklingen av Radiotjänst börja 2019 och avslutas 2020.
– Regeringens satsning är avgörande för Kiruna. Det är jättestort här uppe. Men samtidigt finns ovisshet hos våra medlemmar. Jobben är inte vigda åt oss, utan vi kommer att få söka dem som alla andra, säger August Tapojärvi.