Annons
Annons
 • Tjänstemän i privat sektor som blir arbetslösa får ofta jobb i offentlig sektor, till exempel på Arbetsförmedlingen och Polismyndigheten. Foto: Johan Nilsson / TT

Tjänstemän får nya jobb trots krisen

Publicerad 14 januari 2021, kl 14:13

Under fjolåret ökade antalet arbetssökande tjänstemän som vände sig till omställningsorganisationen TRR för stöd med över 60 procent. Men de allra flesta får fortfarande ny sysselsättning.

Under våren slog coronapandemin till med full kraft. Antalet varsel tiodubblades och på TRR växte siffrorna över tjänstemän som blivit av med jobbet.

När året summerades handlade det om cirka 23 000 nya arbetssökande som vänt sig till TRR, att jämföra med 2019 års siffra på drygt 14 000.

Framför allt är det storstadsregionerna som drabbats. Nästan 17 000 av de uppsagda hör hemma i Stockholm, Västra Götaland eller Skåne. De branscher som drabbades värst var handel och försäljning, hotell, restaurang och turism samt finans, försäkring och ekonomi.

Samtidigt fick en stor andel av dem som lämnade TRR ny sysselsättning. 78 procent av dem gick till en ny anställning.

Läs mer: Så fixar du ett jobb du trivs med

De nya jobben hittades i första hand i offentlig sektor, handel och försäljning samt IT.

– Inom offentlig verksamhet handlar det om att myndigheter som polisen, Försäkringskassa, Arbetsförmedlingen och Försvaret rekryterar. Inom handeln är det e-handeln och dagligvaruhandeln som utökar, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Av de som inte började arbeta igen startade 7 procent eget, medan drygt 9 procent valde att börja studera. Majoriteten av de senare var i åldern 40-49 år. Av dem som började studera var det 70 procent som valde att skola om sig, ofta inom hälso- och sjukvård eller pedagogik.

Det här är något som Lennart Hedström ser positivt på.

– Jag tillhör inte dem som tror att jobben kommer att försvinna, däremot kommer de att bli annorlunda. Samhället förändras hela tiden. Därför gäller det att ta vara på varje möjlighet som kommer, jag tror stenhårt på att hela tiden fylla på färdigheter och kompetens. Både roller och yrken förändras fort.

I år spår TRR att arbetslösheten kommer att öka under första halvåret för att sedan långsamt sjunka. Totalt räknar man med en aning lägre söktryck än under fjolåret.

Läs mer: 3 tecken på att vi går mot ljusare tider

Foto på Lennart Hedström: Torbjörn Persson

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ingenjör omskolar sig till lärare

  Det är aldrig för sent att omskola sig. Det menar Peter Ejdestig som var elektriker som blev brandman, som blev helikopterinstruktör, som blev civilingenjör. Och nu ska han sätta sig i skolbänken för att hamna bakom katedern. 

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

 • Läs även...

  Tjänstemän på Volvo tillbaka på måndag

  På måndag startar Volvo Cars tillverkningen igen i bilfabriken i Torslanda. Även de tjänstemän som inte jobbar direkt i produktionen välkomnas tillbaka till det aktivitetsanpassade kontoret, där arbetsmiljön nu säkerställts.

 • Läs även...

  Arbetslöshet: Unga drabbas hårt av pandemin

  Yngre drabbas hårdast av coronakrisen. Förra året var arbetslösheten bland unga 24 procent. Och risken är att krisen får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Tusen anställda ska bort

  Telia ska göra sig av med 1 000 anställda i år. Men facket på företaget är inte överraskat. De senaste åren har det skett neddragningar löpande.

 • Läs även...

  Sandviks aktieutdelning upprör anställda

  Sandvik vill dela ut över åtta miljarder till aktieägarna, samtidigt som de gör stora neddragningar. Ett beslut som rör upp känslor bland de anställda. I fjol tog verkstadsföretaget dessutom emot statliga stödpengar.