Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Begränsad strejkrätt från och med augusti

I augusti begränsas strejkrätten. Den nya lagen har fått kritik från flera fackförbund, men Unionen tycker att det är bra.
David Österberg Publicerad 17 maj 2019, kl 10:23
Johan Nilsson/TT
Johan Nilsson/TT

I vintras kulminerade den mångåriga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Hamnarbetarförbundet krävde ett eget kollektivavtal medan arbetsgivarna tyckte att det räckte med kollektivavtalet med Transportarbetareförbundet.

Hamnarbetarna lade flera konfliktvarsel. Arbetsgivarna svarade med flera lockouter. Inför hotet om total strejk löstes konflikten till slut och parterna enades om ett ettårigt kollektivavtal som är likadant som det som arbetsgivaren har med Transport.

Läs mer: "Strejkerna ökade trycket"

Konflikten – och andra liknande konflikter – fick regeringen att ta fram en lag om ändrad strejkrätt. Den innebär i korthet att det blir otillåtet att ta till strejk mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund.

Lagen bygger på en överenskommelse som arbetats fram av LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv. Men när hamnkonflikten löstes tyckte flera LO-förbund att ändringen inte längre behövdes.

– Konflikten är ju löst och man har ju ett avtal, så det finns väl ingen anledning att lagstifta om något som inte kan hända, sa Pappers ordförande Matts Jutterström till Sveriges Radio i mars.

Även Byggnads ordförande, Johan Lindholm, var kritisk.

– Jag själv har funderat och jag har landat i att jag tycker inte att den här lagstiftningen behövs. Och som gammal snickare vet jag att man inte ska försöka reparera sådant som inte är trasigt, sa han till SR.

LO:s styrelse höll dock fast vid överenskommelsen.

Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, tycker att lagändringen är bra.

– Sverige har en relativt oreglerad konflikträtt jämfört med många andra länder. Men den bygger ju på att parterna tar ansvar och använder konflikter för det de är tänkta för: att förhandla fram kollektivavtal. En del andra förbund har använt konflikter i andra syften, exempelvis för att försöka tränga undan ett befintligt kollektivavtal eller för att lösa rättstvister som borde lösas i domstol. Det visar att det har funnits en lucka i lagstiftningen. Nu får de förbunden leva under samma regler som alla andra redan lever under, säger han.

Riksdagen godkände den nya lagen i början av maj och den träder i kraft den 1 augusti i år.

Läs också: Därför strejkar vi så lite

Strejk

Avtal klart på Klarna − men inte med Unionen

Det blir ingen strejk på Klarna. Betaltjänstföretaget väljer nu att teckna kollektivavtal med flera fackförbund − men inte med Unionen.
– Det viktiga är att våra medlemmar får kollektivavtal på sin arbetsplats, säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ola Rennstam Publicerad 4 november 2023, kl 10:43
Avtal och Klarna.
Klarna väljer efter påtryckning att teckna kollektivavtal, men inte med Unionen. Foto: Shutterstock, Simon Rehnström/SvD/TT

Strejken, som skulle brutit ut på Klarna på tisdag, är avblåst. Sent på fredagen accepterade parterna medlarnas bud och facken drog tillbaka de varslade stridsåtgärderna.

Överenskommelsen innebär att Klarna från och med årsskiftet kommer att vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation. Det medför att företaget omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia. Men inte Unionen, vars klubb på företaget har varit mest drivande i frågan om att få till kollektivavtal.

Konkret innebär det att Unionenmedlemmarna på Klarna nu kommer att byta till Finansförbundet.

− Det är klart att vi gärna hade sett att Klarna hade tecknat ett avtal där vi hade varit part så medlemmarna hade kunnat vara kvar i Unionen men så här är spelets regler. Men det är inte det avtalsförslag som vi lagt fram, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Unionen: Kollektivavtalet en seger

Trots att Unionen inte får kollektivavtal med Klarna ser man utgången av konflikten som en seger.

Martin Wästfelt. Foto: Jessica Gow/TT.

− Det är absolut en seger eftersom hela striden har handlat om att få till kollektivavtal. Vi har drivit frågan i många år och det är underordnat vilket avtal det handlar om. Det viktiga är att våra medlemmar på Klarna får kollektivavtal på sin arbetsplats. Och det har vi uppnått nu.

− Vi har fått ett starkt stöd för att ta den här fajten, både av medlemmar och från andra förbund. Det känns jättestort att det här är klart. Det är inte ett litet motstånd som vi har brottat ner.

Unionen har jobbat med att få till ett kollektivavtal på Klarna i närmare åtta år. Parterna har suttit vid förhandlingsbordet sedan i våras men för två veckor sedan avslutade Unionen och Sveriges Ingenjörer förhandlingarna eftersom facken ansåg att man inte kom längre. Några dagar senare lade facken ett strejkvarsel. Flera andra fackförbund anslöt och varslade om sympatistrejk.

Hur ser ni på att Klarna väljer bort Unionen?

− En arbetsgivare måste få ha en uppfattning om var de har sin tillhörighet och det finns flera avtal som kan tillämpas på Klarna. Utifrån hur de driver sin verksamhet är det inte fel med bankavtalet. Vi gör inte anspråk på att finnas på det området och då blir detta en naturlig konsekvens.

Att medlemmar måste byta fackförbund förekommer då och då. Tidigare i år bytte till exempel anställda på Forex från Finansförbundet till Unionen.

− Vi har ordnade relationer med Finansförbundet och eftersom de har avtalsrätten kommer våra medlemmar att byta dit. Det är spelets regler, säger Martin Wästfelt.

Klarna: ”Vi kommer dra nytta av avtalet”

Från Klarna, som under de senaste veckorna lyft fram åtskilliga nackdelar med kollektivavtal för bolagets räkning, hörs nu helt andra tongångar.

Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan,” säger Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, i en skriftlig kommentar.