Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Se till att få en befattningsbeskrivning

Ordet är långt, tungt och trist – men en befattningsbeskrivning kan vara guld värd när du ska löneförhandla. Eller om ditt företag ska dra ner på personal.
Anita Täpp Publicerad 10 september 2015, kl 10:11
Colourbox
Det kan vara mycket värt att se till att få en tydlig befattningsbeskrivning där ansvarsområden och eventuella mål skrivs in. Se också till att hålla dokumentet uppdaterat när arbetsuppgifterna förändras. Colourbox

Enligt lagen om anställningsskydd har alla rätt att få information om sin anställning. Men eftersom lite sägs om vad den ska innehålla kan befattningsbeskrivningar se väldigt olika ut, alltifrån några enstaka rader till långa detaljerade texter.

Om man nu ens får sina arbetsuppgifter nedpräntade på papper. På många arbetsplatser kan arbetsgivaren strunta i det. Kanske för att man tycker att alla anställda ändå vet vad de ska göra och även måste kunna hoppa in där det behövs.

Men en befattningsbeskrivning kan spela roll vid olika förhandlingar med arbetsgivaren, menar Ted Pellikaan, ombudsman på Unionens regionkontor i Småland.

– Exempelvis vid löneförhandlingar där chefer kan ha dålig koll på vad man gör. Det är också lätt att själv glömma ytterligare arbetsuppgifter som har lagts på en under året. Med en beskrivning har man koll, säger han.

Förutsättningen är förstås att dokumentet är uppdaterat.

– Det har man rätt att begära. Om det ändå inte blir gjort är mitt råd att man själv för anteckningar om vilka arbetsuppgifter som läggs på en.

Att det finns svart på vitt vad alla anställda har för uppgifter kan också vara ett stöd för de fackliga företrädarna vid en neddragning på arbetsplatsen.

– Vid stora förändringar som rör många kan ledningar ta beslut utifrån vad man tror att en person gör, därför att de inte har full koll på alla. Skriftliga redogörelser för vad som ingår i alla tjänster ger också de fackliga företrädarna större möjlighet att påverka när turordningen diskuteras, säger Ted Pellikaan.

När en skriftlig redogörelse för vad som ingår i en tjänst kommer upp i rätten handlar det oftast om tvister om turordningsbrott. Eller om att få tillämpa företrädesrätten till en anställning sedan man blivit uppsagd.

– I båda fallen handlar det om att arbetstagaren gör anspråk på en annan befattning och behöver ha tillräckliga kvalifikationer. Och då jämförs denna person med beskrivningen av vad som ingår i den nya tjänsten, säger Mikael Smeds, förbundsjurist på Unionen.

Ändå har en befattningsbeskrivning i de flesta fall ett begränsat värde i domstolen.

– Där det kan ha störst betydelse är i lite mer fria förhandlingssituationer, som för ombudsmän och klubbar på den lokala nivån.

Kan man då vägra att utföra en arbetsuppgift som inte står i ens befattningsbeskrivning?
– Nej, eftersom arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet så är man är ändå skyldig att göra det arbetsgivaren kräver, säger Mikael Smeds.

En bra befattningsbeskrivning

  • Listar alla arbetsuppgifter av betydelse.
  • Visar vilka befogenheter som ingår i tjänsten.
  • Anger mål, om sådana finns.
  • Nämner områden du har ansvar för. 
  • Är daterad – och uppdaterad.