Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så förbättrar du dina odds att få jobbet

Berätta lite om dig själv uppmanar rekryteraren vid anställningsintervjun.

Du har tre minuter på dig att ge en så bra bild som möjligt.
Åsa Frisk Publicerad

De flesta intervjuer börjar med att du ska beskriva dig själv. Det är ett enkelt sätt för rekryteraren att se hur den sökande hanterar situationen.

- Är presentationen genomtänkt, är den en intresseväckare.  På tre minuter hinner man  ge en bra bild av sig själv, säger Johan Sandgren, rådgivare på Trygghetsrådet.

Genom att studera platsannonsen och  företagets hemsida innan kan man ta reda på vad arbetsgivaren värdesätter. Betona dina positiva egenskaper. Ge egna exempel och var inte rädd för lite humor och självdistans.

 Arbetsgivare gillar medarbetare med självkännedom. Ta hjälp av vänner eller gamla kollegor. Vilken bild har de av dig? Vad anser de vara dina bra respektive dåliga sidor?

I dag pratas det mycket om balans i livet och många företag är intresserade av att höra hur du tar hand om dig. Att man gillar att promenera eller att idrotta är aldrig fel att nämna.

Om man tycker att jobba fackligt är en viktig del av "sin egen etikett" ska man ta med det likaså sin sexuella läggning. Annars anser Johan hellre för lite än för mycket privat.

- Ge din fru eller barn namn. Det blir mer personligt att säga att jag är gift med Lena.

Att öva hemma framför spegeln eller för familjemedlemmar  är också ett av Johans råd.

- Förbered sig som en skådespelare. De har repeterat  mycket och känner sig  trygga även om något oförutsett händer, säger Johan Sandgren.

Du ska marknadsföra dig själv och då gäller det att komma med en så bra produktbeskrivning som möjligt. I stället för att prata negationer talar man i positiva termer. Till exempel "jag kan börja redan om två månader" i stället för "jag kan inte börja förrän om två månader".

Trygghetsrådet, TRR, hjälper företag och anställda att hantera övertalighet. Har ditt företag kollektivavtal och det varslas kan du kontakta TRR för att få tips av deras rådgivare och tillgång till deras kurser. 

(Siftidningen nr 9-2006)

Fakta

  • Ta reda på vem mottagaren är och vad de söker efter och anpassa din presentation efter det.
  • Svara på frågorna vad du vill, vad du kan, vem du är och varför du är unik.
  • Öva hemma, ju mer desto bättre.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.