Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så får du ett utvecklande sommarjobb

Vi har nog många som har haft ett enformigt, trist eller till och med hemskt sommarjobb. Men hur gör man för att ta vara på sommarmånaderna och få med sig kompetens som man kan ha nytta av i sin framtida karriär? Johan Fogelberg, coach på Unionen, tipsar om hur du får ett utvecklande sommarjobb.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Ta kontakt med företag som ligger i linje med den utbildning du har/går. Se extrajobbet som ett tillfälle att utveckla dig och utvidga ditt nätverk! På bilden två ingenjörsstudenter som gör praktik på verkstadsgolvet. Colourbox

Gör så här när du ska söka sommarjobb:

  • Börja i tid - För det första är det viktigt att komma igång och inte vänta för länge med att börja söka. Det är hög tid att börja nu!
     
  • Gör en lista - Utgå ifrån det du pluggar. Vilka företag jobbar med den typ av verksamhet som stämmer överens med din utbildning? Och vilka företag finns i närheten av dig? Det kan vara två företag eller 150, men det viktiga är att ta fram en lista så att du har någonting att börja med. Sök runt på nätet, prata med andra som redan har det yrke du utbildar dig till eller hör med studievägledaren där du studerar.
     
  • Specialist eller generalist? Fråga dig själv vad du vill sommarjobba med. Går du en generell utbildning, som elektronikingenjör, kan det finnas massvis med potentiella sammanhang. Men vad vill just du göra? Trivs du med att träffa mycket folk eller ha det lugnt och stillsamt? Vill du vara i en aktiv och rörlig miljö eller en förutsägbar och lugn miljö? Vill du ha en arbetsuppgift, till exempel programmering, att koncentrera dig på eller vill du prova på så mycket som möjligt? Och sist men inte minst, med tanke på att det är sommar, vill du jobba inne eller ute?
     
  • Visa att du valt med omsorg – Du gör bäst intryck på människor genom att visa dig intresserad och få dem att känna sig utvalda. När du hör av dig till företagen kommer de att fråga varför du vill sommarjobba hos just dem. Fundera därför ut ett svar redan på förhand, det behöver inte vara så märkvärdigt. ”Ni verkar spännande…”, ”jag gillar era produkter…” eller ”jag har läst om er i tidningen, ni verkar framgångsrika…”.
     
  • Kontakta företagen - När du har gjort din lista och funderat på vad du vill är det dags att ta kontakt med företagen. Bäst framgång får du om du själv söker upp arbetsgivarna. Du måste skriva en ansökan som är riktad till just dem, en ny ansökan för varje jobb du söker. Men börja med att ringa och fråga efter den som är ansvrig för sommarjobb. Finns det ingen så frågar du vem som är chef på avdelningen där du vill ha jobb. Skicka ansökan direkt till nyckelpersonen. Sedan väntar du ett par dagar, ringer igen och stämmer träff. ”Hej, har du fått mitt mejl? Jag vill jättegärna träffas och prata om möjligheterna till att sommarjobba hos er.”

När du har börjat på ditt sommarjobb:

  • Tala om hur det går -  För att jobbet ska kännas utvecklande är det viktigt att du och din chef, eller den som leder ditt arbete, pratar med varandra. Berätta hur det går med uppgifterna. Säg inte bara att allt går bra, utan tala om vad som är kul och går bra och om det är något som är svårare eller något du behöver lite extra hjälp med. Var stolt över det du lyckas med! Men ta upp sådant som kan bli ett problem framöver. Märker du att uppgifterna inte känns särskilt utvecklande har du möjlighet att få till en skillnad om du säger till. Ingen kan läsa dina tankar.
     
  • Be om återkoppling – På samma sätt som att du ska kommunicera hur du tycker att det går, ska du fråga hur de du jobbar för tycker att det går. Vad lyckas jag bra med och vad tycker ni att jag kan göra annorlunda?
     
  • Nätverka och våga prata – Ta tillfället i akt och prata med övriga du träffar på jobbet, förutom närmsta chefen. Är det ett företag du kan tänka dig att jobba på i framtiden så är de här kontakterna viktiga. Du behöver inte spela teater, var bara trevlig och visa dig nyfiken. Säg hej och fråga vad de sysslar med. Gör du ett bra jobb kommer det att sprida sig och det gäller även ett gott intryck. Sannolikheten ökar att du får komma tillbaka till företaget, vare sig det gäller framtida ex-jobb eller anställning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.