
En och annan lögn och lite överdrifter är något rekryterare och personalchefer får räkna med i dag. Sju av tio tillfrågade i en undersökning från företaget Silentium förutsätter att rekryterare utgår från att de sökande skarvar under anställningsintervjuerna.
Det är framförallt personer under 40 som tycker att det är helt i sin ordning att förstärka sig själva och tona ner eventuella brister, visar undersökningen. Bara 15 procent av de tillfrågade under trettio anser att det är fel att vara oärlig under en intervju.
- Jag tror att anledningen till att det framförallt är unga som tycker det är okej att överdriva är att det är svårare att komma ut på arbetsmarknaden som ung i dag, säger Linnéa Engström, projektledare på Silentium, som själv aldrig behövt överdriva sina förtjänster men har full förståelse för att det görs.
- Man måste kunna få förstärka sig själv och sälja in sig själv under en anställningsintervju, men det måste vara på en schyst nivå. Man ska kunna leverera det man lovat att leverera.
Även bland äldre finns det en förståelse för att det kan behövas lite skarvning under anställningsintervjun – mer än hälften av de tillfrågade över 56 ansåg att det är okej att brodera ut sina meriter. 34 procent av de äldre tog dock helt avstånd från skönmålning.
Lite drygt hälften av alla tillfrågade under 40 erkänner att de tagit till lögner under en anställningsintervju. En fjärdedel av personer mellan 56 och 70 har gjort detsamma. Män är något mer benägna att ta till osanningar än vad kvinnor är visar undersökning.
Exakt vad man ljuger om framgår inte av undersökningen. Men enligt Linnéa Engström är det bättre att glida på sanningen om saker som man enkelt kan komplettera i efterhand.
- Det är nog inte så lämpligt att hävda att man är stresstålig om man i själva verket är jättekänslig för stress, säger Linnéa Engström.