Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Kicka igång efter sommarlovet: 4+4 tips

Gick du ut gymnasiet i våras? Passade du på att njuta ett sista, långt sommarlov? Skönt. Men nu är det dags att få fart och sätta vardagens rutiner, annars är det lätt att sommarlovet glider över i en lång höst av arbetslös planlöshet.
Gabriella Westberg Publicerad
Colourbox
Visst är det härligt med sommarlov. Men nu är det slut! Dags att sätta igång och göra det som ska göras. Colourbox

När man ska sätta nya rutiner efter nästan två månaders ledighet är det smart att starta smått. Lättast är förstås om man redan har ett jobb eller en utbildning med tider att passa.

Har du inte det ligger ansvaret på dig själv: att komma upp i samma tempo som övriga på arbetsmarknaden är ett sätt att göra dig anställningsbar. Faktiskt. Dessutom hinner du få saker gjorda, som att söka jobb eller utbildning. Men försöker du bli alldeles oerhört effektiv dag ett är risken att du tröttnar redan dag två. Ta ett par steg i taget.

Här är 4+4 tips för att kicka igång efter sommarlovet och börja jaga det jobb du drömmer om.

  1. Vakna på morgonen. Låter enkelt, men kan vara nog så kämpigt efter att ha vant kroppen vid långsam uppstigning och egentligen inte har något som kallar. Sätt väckarklockan på senast kl 8.00 - inte senare! Oavsett när du gått och lagt dig.
     
  2. Gå upp genast! Ligg inte kvar och kolla sociala medier eller netflix från sängen. Gör det istället med en kopp kaffe eller te vid matbordet. Gör ett nyhetssvep. Häng med i vad som händer i Sverige och världen.
     
  3. Klä dig! Att släpa runt i tofflor och morgonrock hela dagen kan ge en slags frihetskänsla, men det är inte den frihetskänslan du är ute efter nu. Nu är du ute efter att skaffa dig resurser att ägna dig åt det du vill och få betalt för det  (eller hur?). Man ska inte underskatta de små signalerna till det egna psyket, att klä sig signalerar att dagen är igång.
     
  4. Gör ett schema med tidpunkter för dagen. Men försök inte göra allt på en gång. Då kommer du bara att känna dig oduglig istället för duktig. Börja med att avsätta halva dagen åt utbildnings- eller jobbsökande, till exempel från 9-12. Det klarar du lätt. Öka sedan till 9-14, 9-15. Avsätt tid för lunch, fika och till exempel träning. Följ ditt schema! Måndag till fredag. Ta helg på helgen.
     

Nu är det dags att börja titta på följande 4 tips, hur du kommer igång och söker jobb eller utbildning. Tipsen kommer från Unionens coach Johan Fogelberg:

  1. Fundera på vad du tycker om att göra. Tänk ut ett par olika, breda områden. Det kan vara musik, teknik, kläder, biståndsarbete eller  vad som helst. Skriv ned och rangordna dem utifrån ”Gillar bäst!” till ”Skulle jag kunna tänka mig att jobba med”.
     
  2. Fokusera sedan på ditt förstahandsval, och fundera på vilka som jobbar inom det området. Vilka yrkesroller finns det där? Vad gör de? 
    Om du inte vet – prata med någon du tror vet! Kanske har du någon kompis, släkting, granne eller liknande som vet mer om det än du själv? Googla på området + lediga jobb och se vad du får upp. Finns det jobbannonser du kan kolla in, rekryteringsfirmor/ bemanningsbolag som sysslar just med det området?
    Poängen är att försöka få så bra koll på ditt favoritområde som möjligt. Då kommer du också kunna se vilka delar av det som verkar spännande och vilka som kanske verkar helt ointressanta.
     
  3. När du har fått lite mer koll på ditt favoritområde så vet du säkert också om du behöver utbilda dig för att få jobba med det, eller om du kan börja arbeta med det direkt och så att säga börja nedifrån. Handlar det om utbildning så kolla vilka som anordnar dem, vad som krävs för att komma in, om upplägget verkar lockande och när sista ansökningsdatum går ut. Och – sök!
     
  4. Upprepa detta med de tre-fyra områden du är mest intresserad av. Skriv ner allt. När du sedan ska prata med utbildare eller företag du vill komma i kontakt med behöver du skärpa till dig lite mer. Då gäller det att ha funderat igenom vad du ska säga för att ge ett bra intryck. Du kan lägga upp det såhär:

 

​a) Hej, jag heter……..

b) Jag ringer dig därför att … (ditt intresse för området + varför du ringer just till hen).
c) Jag undrar … (en eller några tydligt formulerade frågor).
d) Tack så jättemycket för din tid och den information jag har fått! Vet du någon annan jag kanske skulle prata med också för att få veta ännu mer?

 

Coachens kommentar: Som coach har jag pratat med många människor om framtiden, och en sak är lika för alla: Det blir bäst när vi väljer att göra något som lockar oss. Något som är spännande eller roligt och något som innebär utmaningar som triggar.

Du kommer helt säkert träffa på saker i arbetslivet du inte gillar, som jobbiga arbetstider och tråkiga uppgifter, dåliga chefer etc. Det blir mycket lättare att anstränga dig om du brinner för jobbet som helhet. Dessutom gör du mycket bättre intryck på folk om du kontaktar dem med ett verkligt intresse. Den du pratar med tycker det är roligare att prata med dig och berättar oftast mer än om du ringer bara för att du måste.

Slutligen är kartläggningen en bra träning i att söka och få nya idéer. Du kommer nog få veta saker du inte hade en aning om, och det hjälper dig att planera vad du ska hitta på i arbetslivet den närmaste tiden, och kanske även på längre sikt.

Lycka till!
/Johan Fogelberg

RUTINER – TRIST MEN BRA

Ja, det är trist med rutiner. Men också väldigt effektivt. Rutiner gör ditt liv enklare. De minskar skuldkänslor, oro och stress.

När du får in bra rutiner kommer du snart att göra det du ska utan att tänka på det. Och tanken på att ta dig an en uppgift blir inte överväldigande.

Rutiner kan också hjälpa dig att höja din motivation när du märker att du får saker gjorda.

Har du någon form av koncentrationssvårigheter är det ännu viktigare att du sätter och följer tydliga rutiner, hur trist det än verkar.

Att sätta bra rutiner för dig själv kommer att göra under för din framtida jobbkarriär.

Coaching Center

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Så hittar du de dolda jobben

Sex av tio arbetssökande tjänstemän hittar sitt nya jobb på den dolda arbetsmarknaden – alltså tjänster som inte annonseras. Här är knepen för att lyckas.
Publicerad 3 oktober 2024, kl 06:03
Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. Besök branschmässor, seminarier och använd LinkedIn aktivt för att bygga relationer och hitta ditt nästa jobb. Foto: Colourbox/Stina Stjernkvist/TT.

Artikeln i korthet

  • Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. 
     
  • Bygg ditt kontaktnät genom att prata med grannar, delta i branschevenemang och vara aktiv på LinkedIn.
     
  • Kontakta företag för korta möten och lär dig mer om deras verksamhet för att skapa värdefulla kontakter.

Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör.  Läs Kollegas AI-policy här.

Majoriteten av alla tillsatta tjänster handlar om så kallade dolda jobb. Det är tjänster som av en eller annan anledning aldrig utannonserats. Orsakerna kan vara flera, berättar Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på omställningsorganisationen TRR.

– Det kan handla om allt från internt tillsatta vakanser till att arbetsgivaren tycker att en rekryteringsprocess tar för lång tid och är för kostsam.

– Det kan också vara så att man är på väg att införa en ny roll på företaget men inte riktigt landat i hur tjänsten ska se ut, eller helt enkelt att en medarbetare sett ett behov och rekommenderat någon i sitt nätverk för arbetsgivaren.

Prata med grannen om att du letar jobb

Jonas Mauritzson, TRR, porträttbild.
Jonas Mauritzson, TRR. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jonas Mauritzson berättar att omkring 60 procent av TRR:s arbetssökande hittar nya jobb via den dolda arbetsmarknaden. Han menar att statistiken talar sitt tydliga språk och betonar därför vikten av nätverkande då man är arbetssökande.

Att hålla sig framme och utveckla sitt kontaktnät är därför nyckeln till att finna de dolda jobben. Och det behöver inte nödvändigtvis vara en förstahandskontakt som leder en dit utan kan även vara en andra- eller tredjehandskontakt. 

– Säg att du berättar för din granne att du letar efter ett nytt jobb, grannen i sin tur känner någon som arbetar exakt med det du vill göra. Hen sammankopplar er, vilket leder till ett möte och kanske även en anställning.

Andra exempel på hur man hittar dolda jobb kan vara att man besöker branschintressanta mässor och seminarier. Förutom att vidga sitt kontaktnät är det ett naturligt sätt att lära känna representanter från olika företag, och man får även tillfälle att ställa frågor, presentera sig själv och kanske även boka möten.

Kontakta folk på Linkedin

Jonas Mauritzson nämner också Linkedin som ett självklart forum att synas på när man är arbetssökande.

– Men var inte en passiv åskådare. Var aktiv. Ta kontakt med dem som jobbar där du skulle vilja jobba. Kommentera andras inlägg och lägg själv ut. 

Sist men inte minst vill Jonas Mauritzson slå ett slag för det som han kallar en ”informationsintervju”. 

– Det går ut på att du först via mejl kontaktar den arbetsplats du skulle vilja arbeta på och ber om några minuters telefonmöte. Tänkt på att kontakta en chef och inte HR-avdelningen eftersom de oftast fokuserar på andra slags frågor. Berätta att du är intresserad av företaget och skulle vilja lära dig lite mer om hur de arbetar.

Var påläst och ställ frågor

Jonas Mauritzson betonar vikten av att vara påläst och väl förberedd med frågor.

– Tänk på att samtalets primära syfte är att få information som du senare kan ha nytta av när du söker jobb hos företaget, även om du såklart ska vara beredd att berätta att du söker jobb om frågan dyker upp.

Han inser att en del chefer inte kommer att ha tid att ta samtal eller träffas, men påpekar att det alltid är värt ett försök och att de flesta faktiskt blir smickrade av att få berätta om sitt arbete.

Hittade jobb genom inlägg på Linkedin

Katia Nevalainen, porträttbild.
Katja Nevalainen.

En som har lyckats att hitta jobb via den dolda arbetsmarknaden är Katja Nevalainen, 51. Hon arbetar i dag som cirkularitetsexpert och har stor erfarenhet av att söka dolda jobb.

– Första gången jag hörde talas om den dolda arbetsmarknaden var redan för över tio år sedan. Då pratades det om att upp mot 80 procent av alla lediga tjänster tillsattes via kontakter.

När hon själv blev arbetslös från ett bostadsutvecklingsföretag började hon söka på jobbannonser.

– Jag blev kallad till ett tjugotal intervjuer. Men föll alltid på målsnöret, antingen var jag för senior, hade för höga löneanspråk eller saknade någon specifik kompetens. Det är ju inte helt lätt i Sverige att hitta nytt jobb efter att man fyllt 50.

Förvånad över responsen

Katja Nevalainen började fundera över hur hon skulle hitta jobben som inte utannonseras.

– Inspirerad av en Linkedin-kontakt lade jag upp ett inlägg där jag berättade om min situation, vem jag var, vad jag kunde och vilka slags jobb jag var intresserad av. Då var jag ganska bred i mina önskemål.

Hon blev förvånad över vilken respons hon fick. Vissa Linkedin-kontakter vidarebefordrade jobbannonser de hade sett andra föreslog förutsättningslösa möten.

Ett av dessa möten handlade om ett företag som skulle införa en ny roll som de trodde skulle passa hennes kompetens. Intervjun gick bra och Katja Nevalainen började på bolaget. Men hon hann bara arbeta i sex månader innan hon blev uppsagd och arbetslös på nytt.

– Först tänkte jag, inte nu igen, men i slutändan var det bra det som skedde.

För med nya rollen kom många utmaningar.

– Rollen jag axlade visade sig vara väldigt otydlig. Jag tror inte de själva visste vad som skulle höra till mina arbetsuppgifter när de anställde mig.

Katja Nevalainen pekar på att just den utmaningen kan vara ganska karakteristisk när nya yrkesroller skapas på ett företag.

– Ibland är en ny roll inte specificerad. Den kan vara otydlig och uppfattas på ett sätt av den som fått rollen och på ett annat sätt av arbetsgivaren. Därför är det viktigt att få en ordentlig arbetsbeskrivning innan man tackar ja till en nyinstiftad roll.

Tydlig med vilka roller hon sökte

Efter uppsägningen lade Katja Nevalainen ut ett nytt inlägg på Linkedin. Den här gången specificerade hon tydligare vilka typer av roller hon sökte. Det var en bra strategi.

Även denna gång var det många som hörde av sig med tips på jobb och förutsättningslösa möten. Ett av svaren fick hon från en branschkollega vars nuvarande arbetsplats pratade om att rekrytera för en ny roll.

– Skillnaden här var att arbetsgivaren tydligare visste vilka områden och arbetsuppgifter som skulle ingå i rollen, och rollen har formats lite allt eftersom. Det är här jag arbetar i dag och jag trivs väldigt bra.

Text: Katarina Markiewicz

Andel dolda job

  • Det finns olika uppskattningar av hur stor andel av jobben som är dolda och de skiljer sig över tid.
  • Den andel som Arbetsförmedlingen numera oftast använder är cirka 70 procent och gäller arbetsmarknaden som helhet. Enligt TRR är siffran 60 procent om man enbart ser till tjänstemän.