Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Företag följer dina fotspår på Facebook

Att sociala medier blivit en viktig del i arbetsgivares jakt på ny arbetskraft är ingen nyhet. Men att skanna av en potentiell medarbetares fotspår är lättare sagt än gjort. Därför erbjuder företaget The Social Index en helhetsanalys av ditt beteende på Facebook, Twitter och Linkedin.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Genom att ge företaget The Social Index tillgång till dina profiler i en halv minut ger de en sammanfattande analys av din beteende i sociala medier. Colourbox

När arbetsgivare eller rekryterare ska skanna en arbetssökandes användning av sociala medier sker det oftast genom en sökning på Google. Det är dock ingen vattentät metod. Dels finns risken att endast enskilda inlägg kommer upp – vilket inte ger arbetsgivaren en rättvis bild och en enda post på Facebook riskerar att avgöra en persons framtida karriär, dels är det inte säkert att det är rätt persons inlägg som kommer upp.

Läs mer: Du googlas när du söker jobb

Det australiensiska startup-företaget The Social Index har därför tagit fram ett verktyg för att underlätta den processen, som går till på följande vis:

Arbetssökande som finns med på urvalslistan får ett mejl med en unik identitet som han eller hon autentiserar sig genom och därefter loggar in på sina konton på Facebook, Twitter och Linkedin. Därefter analyserar programmets algoritm jobbsökarens sociala fotspår under 30 sekunder.

Inom ett dygn nås såväl den sökande som rekryteraren av resultatet, som bland annat väger in hur ens interaktioner med andra ser ut, om man brukar posta egna inlägg och i så fall hur ofta.

Företaget menar att deras analys ger en övergripande och därmed mer rättvis bild av en persons beteende i sociala medier. På så vis kan arbetsgivare få reda på om en arbetssökande faktiskt kan hantera och använda sociala medier, vilket ju inte alls är säkert även om man hävdar det under en intervju.

Fiona McLean, grundare till företaget, säger till tidningen Mashable att man varit väldigt noga med att skydda individens integritet. Den potentiella arbetsgivaren får till exempel aldrig se enskilda inlägg och The Social index analyserar bara offentlig information.

Läs mer: Tänk efter före - du lägger ut allt på nätet

Det finns eventuellt en risk att arbetsgivare blir misstänksamma om du inte vill dela med dig av din Facebook för analysen. Fiona McClean menar dock att det är en vanlig missuppfattning att det vi delar i social medier är privat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.