Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Fixa sommarjobbet med mobilen

Ännu inte fixat något sommarjobb? Skjut inte upp det. Sök direkt, på mobilen. Gör så här.
Gabriella Westberg Publicerad
Colourbox
Vill du ha ett sommarjobb? Sätt igång och sök. Nu! Colourbox

Snart blommar äppelträden och det finns faktiskt ingen anledning att vänta med att söka sommarjobb, om du vill ha det. Du håller antagligen mobilen i handen i detta nu - använd den!

APPAR

Kolla vilka nya jobbsökarappar som kommit för din mobil. Arbetsförmedlingen har till exempel under våren släppt en särskild sommarjobbsapp , där du kan söka jobb efter både plats och typ och få tips och råd om vad som gäller och vad man bör tänka på. Du kan också importera ditt CV, bilder och dokument från andra appar och tjänster som Dropbox eller Google Drive.

Indeed är en annan app, eller snarare en sökmotor, som samlar jobb från tusentals företag och jobbsajter i Sverige och - om du är ute efter ett jobb någon annanstans - miljontals jobb i omkring 50 länder. Indeed använder mobilens GPS, så du kan söka efter jobb i närheten. Befintliga CV-dokument kan laddas upp eller skapas i appen, och det går även att lägga in påminnelser, favoritmarkera jobb och följa arbetsgivare.

Makemove är en Iphone-app för nätverkande med IT-människor specifikt, där man kan söka och finna kreatörer och utvecklare i närheten, för kortare projekt och längre samarbeten, för att bolla idéer och få referenser. Söker du jobb inom IT-branschen - skapa en profil, utvidga ditt nätverk och berätta att du söker uppdrag!

De flesta stora jobbsajter, som Monster, Jobbsafari, Stepstone och så vidare, har också egna appar. Dessutom kommer det nya hela tiden. Testa några olika! 

SOCIALA MEDIER

Jobbansökningar är ofta lika trista att skriva som att läsa. Men sociala medier kan hjälpa dig. Nyligen sökte till exempel en populär reklambyrå nya medarbetare via Snapchat. Det speciella med Snapchat är ju att inlägget försvinner efter de utmätta sekunderna.  Men det som inte kan sägas i bild, text, film eller vad man nu önskar använda, på tio sekunder – är inte värt att sägas, ansåg reklambyrån. Vill du göra ett starkt intryck? Fokusera på en jättekort presentation. 

En bild säger mer än tusen ord, ja. Instagram är ett trevligt socialt medium, direkt och personligt. Men det lämpar sig också väl för professionella kontakter. Vissa rekryteringsföretag använder Instagram för att nå kreativa målgrupper, som utvecklat sin skicklighet i att tala med bild och form. 

Använd Twitter! Särskilt om du söker jobb inom media och kommunikation. Kolla varje dag taggen #nyttjobb och #sommarjobb. Följ de företag/organisationer du helst skulle vilja jobba med. Följ också de som företaget/organisationen interagerat med tidigare och individuella medarbetarkonton.

Skapa en profil på Linkedin, sök på de företag eller organisationer du skulle vilja jobba på. Skicka ett meddelande till någon medarbetare där, gärna någon som jobbar med HR, förklara varför du kontaktar hen, varför du vill jobba med företaget/organisationen och be om hjälp att få kontakt med den som schemalägger sommarens arbetskraft.

OBS! Var alltid transparent och tydlig med varför du tar kontakt med någon du inte träffat förut.

Om du vet vilket område du vill jobba inom, men inte nödvändigtvis med vilket specifikt bolag eller organisation, sök efter diskussionsgrupper på Linkedin och Facebook, och presentera dig – kortfattat - för gruppen, vem du är och vad du gjort. Berätta vad du är ute efter och fråga om någon skulle kunna hjälpa dig med kontakter. I många av grupperna delas också utlysta tjänster, relevanta för gruppens inriktning. Bidra också med att tipsa om andra intressanta jobb, som du själv inte kan söka. 

Svårt att hålla dig kort? Skriv en längre presentation på din blogg, om du har någon, och lägg in länken i tråden på LinkedIn/Facebook.

TELEFON

Och sist men inte minst – vad många glömmer att man också kan använda mobilen till – ring!

Sju snabba tips för den som söker jobb via Instagram:

Bara i Sverige har Instagram över en miljon användare.

Nästan 200 000 är mellan 20 och 29 år gamla, och knappt 60 procent är kvinnor.

Vill du använda Instagram i ditt jobbsökande? Gör så här: 

  1. Se till att din profil är ”öppen”
  2. Använd utvalda taggar för att få följare och för att bli hittad
  3. Sök då och då efter nya jobbsökartaggar – som tex #MyInstaCV
  4. Ta ögonblicksbilder som visar i vilka sammanhang du rör dig
  5. Vill du ha ett kreativt jobb? Visa på kreativa bildlösningar! Och se över ditt "flöde"
  6. Leta reda på de företag/medarbetare du vill jobba med, och följ dem
  7. Interagera, kommentera och gilla andras bilder!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.