Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Efter jobbintervjun - så gör du

Du har skrivit en förträfflig jobbansökan, briljerat under intervjun och så blir det bara tyst. Under den där hemska tortyrliknande tiden innan du får besked ska du dock inte nöja dig med att sitta och gnaga på nagelbanden i nervositet. Det finns bättre saker att ägna sig åt.
Johanna Rovira Publicerad 14 augusti 2014, kl 10:34
John Raoux/TT
John Raoux/TT

1. Förebygg ångesten

Oftast är inga nyheter goda nyheter. Fast det finns dessvärre också en och annan arbetsgivare som helt enkelt glömmer bort att meddela jobbsökande att jobbet redan är tillsatt. För att mildra den borrande oron i väntan på beskedet kan du redan under intervjun, eller i slutet av den, ta reda på ungefär hur processen kommer att gå till och hur lång tid det kan tänkas ta innan du får något slags besked.

2. Följ upp

Ett telefonsamtal i efterhand till dem som intervjuade dig kan ses som ett tecken på att du är ivrig och intresserad. Det kan dessvärre också tolkas som att du är desperat och efterhängsen. Ett kort och klatschigt mejl däremot, där du tackar för en trevlig intervju, kan fungera som en påminnelse om vilken tillgång du skulle kunna vara för företaget.

3. Underrätta referenterna

Har du inte kontaktat dem du uppgivit som referenter tidigare är det hög tid att göra det efter intervjun. Du vill inte att de ska bli tagna på sängen – de kanske inte ens kommer ihåg vem du är och det kan se lite illa ut när din presumtiva arbetsgivare ringer.  Även om de minns dig kan de säkerligen behöva förbereda sig lite på vad de ska säga.

4. Fortsätt söka jobb

Hur bra intervjun än gick är jobbet inte ditt förrän du skrivit på kontraktet (och kanske inte ens förrän provanställningen upphört). Så fortsätt leta och aktivt söka andra jobb – det är aldrig fel att helgardera sig. Skulle du hamna i den lyckliga sitsen att du kan välja och vraka bland jobberbjudandena har du ett jäkligt bra förhandlingsläge.

5. Var en värdig förlorare

Även om du anser att arbetsgivaren begått världens misstag som föredrar en inkompetent smilfink med fejkmeriter i stället för dig, så håll god min. Man vet aldrig – den inkompetenta smilfinken gör sig förmodligen omöjlig eller så uppstår en ny vakans.  Då kommer en klok arbetsgivare att minnas din stoiska och tappra inställning och plocka fram ditt cv ur sina gömmor.

6. Extratips

Känner du att det är läge – försök lura ut vad som gjorde att du inte fick jobbet. Men fråga ödmjukt och utan anklagelse. Är det en ärlig och kunnig rekryterare kan svaret vara värdefullt och ge dig möjlighet att slippa göra om samma misstag nästa gång du går på anställningsintervju.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]