Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Din biljett till anställningsintervjun

Skriv varför du passar för tjänsten och matcha cv:t med det jobb du söker. Då ökar din chans att bli utvald.
Eva Karlsson Publicerad

Antagligen är högen med ansökningshandlingar enorm där på arbetsgivarens skrivbord. Tänk dig in i hennes roll. Högst en minut kommer hon att ge varje brev. Vad vill hon veta? Att du har en strävhårig tax som heter Nisse? Nej, hon undrar: Är den här personen lämplig för jobbet? Varför vill han arbeta hos oss? Vad kan han bidra med?

Hur ska man starta? Heléna Heverius, tjänsteutvecklare på Unionen, menar att det beror på vem man är. "Min långa erfarenhet av... gör att jag nu blivit redo för en spännande utveckling i ert företag!" kan låta rätt i vissas öron, för amerikanskt i andras.

- Man kan börja med Hej om man vill. Och fortsätta "Jag vill jobba på ert företag därför att ni verkar, liksom jag, inom IT-branschen och med produkter som jag är nyfiken på att vidareutveckla." Eller "Eftersom jag tidigare har praktiserat inom ert företag och verkligen trivdes med både kollegorna och mitt uppdrag att ge service till kunderna."  

- Huvudsaken är att man speglar sin personlighet och kan stå för det, säger Heléna Heverius.

Vad gör mig unik? Svår fråga, särskilt för den som kommer direkt från skolan.

- Alla har något speciellt. Du kan motivera varför du valt den inriktning eller utbildning du gjort. Vad du siktar på. Visa vad du vill åstadkomma, att du är medveten och målinriktad. Vilja och drivkraft är minst lika viktigt som erfarenheter och kunskaper. Lyft det som matchar annonsen: sommarjobb, föreningar, projekt i skolan, någon uppsats.

Det gäller att prioritera och ta med det relevanta.

Ibland måste man söka fast det inte är drömjobbet, för att det råkar vara det som står till buds.

- Skiner det igenom att man inte vill ha jobbet kan man lika gärna låta bli. Men vill man ha det, därför att man behöver ett jobb, kan man skriva att man är arbetssugen och längtar efter att få saker gjorda.

De som säger att de söker tio jobb om dagen och aldrig får komma på intervju, vad gör de för fel?

- Det söker för många, utan urskiljning. Minska ner till två i veckan och lägg ner tid på kvalitet i stället för kvantitet. Ring, få personlig kontakt. Tänk efter vad du är bra på, sök efter det.

Vanliga misstag är att cv:t är alldeles för långt och att layouten är rörig och svårläst.

- Det går inte att bredda marginalen och skriva med 9 punkter för att få plats på en sida, säger Heléna Heverius, som föreslår 12 punkter i till exempel Times Roman.

Brevet ska delas upp i stycken och vara kort, idealet är två tredjedelar av en sida.

Cv:t ska vara en två sidor, inte längre. Det ska vara ditt marknadsföringsdokument, inte en självbiografi. Det finns inga krav på att alla jobb och strökurser ska vara med, tvärtom, välj ut det som är särskilt intressant för mottagaren.

Två vanliga varianter är kronologiskt cv, börja med det mest aktuella, och tematiskt, som fokuserar på dina färdigheter snarare än din yrkeserfarenhet. Ta inte med äldre betyg än tio år.

Förslag på rubriker:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Företagets namn, din senaste befattning, tidsperiod, innehåll och arbetsuppgifter. Beskriv arbetsuppgifterna i korta fraser med aktiva verb: Ledde projektgrupp på sju personer, sålde produkter för 700 000 kronor.
  • Utbildning
  • Börja med den senaste utbildningen. Namn på skolan, utbildning, inriktning, tidsperiod, uppsatser och specialarbeten.
  • Ideellt arbete
  • Kan vara frivilligt arbete på alla nivåer inom idrott, politik, religion, föreningsliv. Börja med den senaste aktiviteten och gå bakåt. 
  • Intressen
  • Var medveten om att en stillasittande, inaktiv fritid kan väcka frågetecken om din framåtanda och ambition.

Andra rubriker kan vara: Längre resor, språkkunskaper, datakunskaper, ledarerfarenheter, körkort (viktigt för vissa jobb), utmärkelser och stipendier.

- När det gäller betyg och muntliga referenser kan man be att få lämna dem senare, säger Heléna Heverius.

Fotnot: Cv är en förkortning av det latinska namnet Curriculum Vitae som betyder levnadsbeskrivning.

(Siftidningen nr 5-2006)

Fakta

  • Har du svarat på varför du söker jobbet och berättat vad just du kan bidra med?
  • Har du anpassat ansökan till annonsen och annan information, som du exempelvis har inhämtat från företagets hemsida.
  • Är ansökningshandlingarna överskådliga och tydliga?
  • Står namn och kontaktuppgifter på både brev och cv?
  • Har du kontrollerat stavning och meningsbyggnad?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

”Man fick en tydlig känsla av hur lite man var värd”

Jörn Green har en lång meritlista och arbetat i teknikbranschen i över 25 år. Trots det har han de senaste månaderna sökt hundratals jobb utan att hitta rätt och blivit ghostad flera gånger.
Carolina Högling Publicerad 24 april 2025, kl 06:02
Ghostning vid rekrytering. Jörn Green sökte hundratals jobb utan att få svar. Sitter vid en dator i ett mörkt rum, skäggig, ser allvarlig ut.
Jörn Green har sökt flera hundra jobb och blivit ghostad flera gånger sedan han sa upp sig förra året. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green har en lång yrkeskarriär bakom sig inom teknikutveckling. Tidigare har han sagt upp sig från jobb och sedan blivit headhuntad till nya uppdrag. När han senast sa upp sig i juli förra året blev det inte så. I stället har han nu sökt över 300 jobb och blivit ghostad flera gånger. 

– I den ekonomi vi är i nu är det jättetufft att få jobb. Speciellt om man är en lite senior resurs som jag, säger Jörn Green. 

På sina hundratals ansökningar sedan han sa upp sig har responsen många gånger uteblivit. 

– Kanske 60 procent av de tjänster jag sökt har jag fått ett automatiskt svar med att jag inte gått vidare. Ungefär en halv procent av ansökningarna har jag fått gå på en intervju. Cirka två procent har jag fått gå på videointervjuer med en AI. Resten hör aldrig av sig.  

Att bli ghostad

Jörn Green.
Jörn Green. Foto: Johan Bävman.

Jörn Green berättar om en av de gångerna som han blivit ghostad. Det var för ungefär ett halvår sedan när han var på en lång intervju med fem personer från det företag han hade sökt jobb på. Under intervjun hade de pratat om hur lång tid han behövde innan han kunde börja och vilket lönekrav han hade. Det han svarade tyckte företaget lät rimligt, vilket han tog som ett gott tecken.  

– Det kändes som en done deal, säger han.

När intervjun var slut sa företaget att de skulle prata ihop sig och återkomma inom en vecka med detaljer. Men någon återkoppling fick han aldrig. Efter två veckor skickade han ett mejl till företag. Inget svar. Han skickade därefter två mejl till men fick aldrig något svar på sina frågor. 

– Man fick en väldigt tydlig känsla av hur lite man var värd. Det var knäckande att de inte ens orkade svara. Det är väl det minsta man kan förvänta sig. Det känns som en väldig obalans på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna kan bete sig hur de vill och de kvittar om de trampar på någon. Hundra står på rad därefter. 

En ny bild av rekryteringsbranschen

Efter att ha sökt hundratals jobb och varit i kontakt med flera olika rekryterare har Jörn Green fått en bild av rekryteringsbranschen som han inte haft tidigare.

–  I den ekonomiska situation vi befinner oss i upplever jag att rekryteringsbranschen är ganska återhållsam och försiktig. Det är mycket fokus på säkra kort, etablerade profiler och samarbeten med stora företag som man redan känner. Det jag saknar är viljan att se potential, alltså inte bara vad någon har gjort, utan vad de faktiskt kan göra. Den typen av fantasi och framtidstro fanns mer tidigare, när ekonomin var starkare. Idag känns det ofta som att rekryterare agerar mer som grindvakter än möjliggörare, även om jag förstår att det är ett svårt jobb i osäkra tider.

Idag söker Jörn Green fortsatt jobb och arbetar parallellt med sitt konsultbolag som erbjuder interimledarskap, rådgivningstjänster och managementkonsultation för teknikföretag.