Annons
Annons
  • Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förbereder regeringen förändringar av a-kassan till följd av COVID-19. Foto: Anders Wiklund/TT

Snart lättare att få a-kassa

Publicerad 27 mars 2020, kl 13:50

Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.

Regeringen ska ”i närtid” presentera förslag som gör det lättare att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Ensamföretagare ska bland annat kunna göra företaget vilande och få a-kassa på andra villkor än i dag.

– Vi återkommer med fler åtgärder, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) på fredagen.

Eva Nordmark sade också att regeringen behöver ta höjd för att vässa arbetsmarknadspolitiken, bland annat med tanke på varselstatistiken för mars som presenteras nästa vecka. Hon sade också att varslen inte behöver leda till uppsägningar.

Läs mer: Varsel - så funkar det

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sade hon.

Det finns också en risk för att kommunernas utbetalningar av försörjningsstöd ökar om fler sägs upp.

Läs mer: Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

– Vårt fokus är att se till att människor inte hamnar där.

Pressträffen hölls på fredagsförmiddagen sedan regeringen haft ett möte med arbetsmarknadens parter. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, deltog på mötet.

– Det är viktigt att hjälpa företagen men minst lika viktigt att hjälpa individer. Därför behöver vi diskutera a-kassan och hur den på bästa sätt ska kunna hjälpa den som förlorar jobbet. Unionen anser att det bör införas en tillfällig lättnad i arbetsvillkoret för att fler ska kvalificera sig för grundersättning eller inkomstrelaterad ersättning, säger Martin Wästfelt i en skriftlig kommentar på Unionens hemsida.

Läs mer: A-kassan har blivit statens kassako

Kamilla Kvarntorp
[email protected]