Annons
Annons
 • Snart har du rätt till vab om skolorna stänger på grund av corona. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Snart kan du vabba om skolan stänger

Publicerad 15 april 2020, kl 13:40

Om ditt barns skola stänger till följd av corona ska du ha rätt att vabba. Det föreslog regeringen under onsdagen. De nya reglerna ska även gälla om skolan stänger för att personalen är sjuk.

Flera skolor har stängt på grund av coronakrisen. Regeringen har dessutom beslutat om en lag som gör det möjligt att stänga alla förskolor och skolor om smittläget skulle bli värre. Hittills har det dock inte varit möjligt att få ersättning för vab, vård av barn, för den som är hemma med ett friskt barn som inte har någon skola att gå till.

Men nu föreslår regeringen i sin extra ändringsbudegt att reglerna ändras. Från den 25 april blir det därmed möjligt att vabba om en skola stänger på grund av coronasmittan. Regeringen skriver att de ekonomiska konsekvenserna för den som inte kan jobba för att förskolan eller skolan har stängt kan bli omfattande. Därför finns det skäl att under en begränsad tid utöka möjligheterna för föräldrar att få ersättning för vab om en skola stänger för att minska spridningen av coronaviruset.

De utökade möjligheterna till vab gäller även om en skola stänger för att en stor del av personalen är frånvarande.

Rätten att vabba gäller för den som har barn som inte har fyllt tolv år. För äldre barn krävs att barnet har ett särskilt behov av vård och tillsyn på grund av sjukdom, utvecklingsstörning eller annat funktionshinder. Enligt de nya reglerna behöver man dock inte ha ett läkarintyg för att styrka det särskilda behovet. Syftet med att slopa intyget är att avlasta vården.

Läs mer: Värt att veta om vab

Det ska också, precis som nu, vara möjligt att överlåta vab till någon annan som tar hand om barnet, exempelvis en morfar eller farmor.

Ersättningen för vab vid skolstängning blir något lägre än vid vanlig vab. Föräldrar kommer att få ungefär 90 procent av den ersättning de normalt får. Regeringen räknar med att snittersättningen blir 891 kronor per dag.

Det är oklart hur mycket de nya reglerna kostar statskassan, enligt regeringen. Kostnaden beror på hur många verksamheter som stänger, hur länge de stänger och hur många föräldrar som måste använda ersättningen.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Värna öppenheten mot omvärlden

  Den snabba reallönetillväxten här kan till stora delar förklaras av en ökad handel med tillväxtländer. Vi måste värna öppenheten mot omvärlden om det ska fortsätta i den riktningen, skriver forskningsledaren Daniel Lind.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.