Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjukvård som förmån ökar

Antalet anställda som erbjuds sjukvårdsförsäkring från sina arbetsgivare ökar. De senaste fem åren har antalet privata sjukvårdsförsäkringar ökat med 67 procent. En förmån för den anställde, men också en gräddfil som riskerar att öka segregeringen och låsa fast arbetskraft.
Gabriella Westberg Publicerad

Försäkringen täcker sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och vård och innebär att den försäkrade slipper köa för vård och behandling. En förmån för den anställde och en fördel för arbetsgivaren, som vill ha tillbaka sin arbetskraft så snart som möjligt. Men det innebär också en trygghet som går förlorad för den som vill byta jobb och för den som blir uppsagd.

Inom Unionen har frågan varit uppe till diskussion eftersom man ser att det finns en ökande efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar. Än så länge erbjuder förbundet bara medlemmar som är egenföretagare den typen av försäkringar, eftersom de inte omfattas av samma trygghetssystem som anställda.

- En aspekt vi måste fundera på som aktör är hur det påverkar vårt offentliga sjukvårdssystem. Avlastar det sjukvården eller är det ett sätt att skapa mer segregering där vissa grupper får en gräddfil till sjukvården, frågar sig Martin Linder, Unionens andra vice ordförande.

Han konstaterar samtidigt att en fördel med att som facklig organisation erbjuda medlemmarna privat sjukvårdsförsäkring vore att försäkringen inte låstes till den arbetsgivare och de villkor man har för tillfället.

Privat försäkring

Under 2013 ökade antalet privata sjukvårdsförsäkringar med tio procent. Året innan låg ökningen på 12 procent.

Vid årsskiftet hade 573 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring.

Tre fjärdedelar av alla sjukvårdsförsäkringar tecknades av arbetsgivare.

Ca 12 procent av alla yrkesverksamma har i dag en privat sjukvårdsförsäkring.

Privata sjukvårdsförsäkringar kan tecknas som gruppförsäkring eller som individuell försäkring.

Gruppförsäkringarna tecknas främst av arbetsgivare men den anställde betalar själv premiekostnaden.

Andelen som tecknar individuella försäkringar för sig själva har också ökat under perioden.

Svensk Försäkring

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.