En anställd som blir sjukskriven under en längre tid riskerar att förlora mer än en tredjedel av sin inkomst om arbetsgivaren saknar kollektivavtal. Och skillnaden mellan en sjukskriven som omfattas av kollektivavtal och en som inte gör det ökar med inkomsten. Har du en månadsinkomst på 40 000 kronor vidgas gapet till 13 600 kronor per månad. Det visar rapporten Välfärdstendens från Folksam.
Endast hälften av löntagarna känner till kollektivavtalets skydd vid långvarig sjukdom, enligt rapporten. Samtidigt sjunker förtroendet för sjukförsäkringssystemet. Hälften av de anställda tror att de skulle klara högst sex månaders sjukskrivning innan de antingen skulle behöva ta av privata besparingar, låna pengar, sälja egendom eller flytta för att klara sin ekonomiska standard.
Det har blivit vanligare att människor skaffar sig en privat sjukförsäkring och allra vanligast är det bland fackligt anslutna arbetstagare. Folksam uppskattar att 1,6 miljoner av de fackliga centralorganisationernas medlemmar har en sjukförsäkring.
Enligt Folksam ökar sjuktalet, antalet utbetalda dagar med sjukpenning per person, och är nu tillbaka på samma nivå som innan regeringen skärpte reglerna 2008. Sjukpenningtalet, antalet utbetalda dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning per person, steg från 6,0 till 9,6 mellan hösten 2010 och våren 2015, trots att de nybeviljade sjukersättningar minskade med 70 procent under perioden 2007 till 2014. Antalet nybeviljade aktivitetsersättningar ökade med 26 procent under samma period.