
1988 inleddes ett försök med uppskjutet krav på läkarintyg för hälften av befolkningen i Göteborgs kommun. En utvärdering av försöket visar nu att de som krävdes på läkarintyg först efter 14 dagar i stället för efter 7 dagar ökade sin sjukfrånvaro. Rapportens författare kan också konstatera att även de som inte omfattades av förändringen var mer sjukfrånvarande.
– Att de som inte hade ett minskat krav på läkarintyg ändå ökade sin sjukfrånvaro förklarar vi med så kallade sociala interaktionseffekter. Kollegornas minskade krav upplevdes troligen som orättvist, vilket ökade den korta sjukfrånvaron även bland dem som inte omfattades, säger Arizo Karimi, forskare på IFAU, i ett pressmeddelande.
Skillnaderna mellan män och kvinnor var stora i den grupp som fick uppskjutet krav på läkarintyg. Männen reagerade starkare på den borttagna kontrollen, och deras sjukfrånvaro ökade nästan dubbelt så mycket som kvinnornas. I gruppen som inte omfattades påverkades alla lika mycket, dock tycks män och kvinnor framför allt ha påverkats av kollegor av samma kön.