Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

Unionen välkomnar regeringens förslag om att alla nya egenföretagare ska få bättre sjukpenning.
– Men man behöver även se över om intentionerna med socialförsäkringssystemet fungerar när det gäller kombinatörerna, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.
Anita Täpp Publicerad 6 september 2017, kl 15:44
FREDRIK SANDBERG / TT
Regeringen hoppas att det nya förslaget ska få fler att våga gå från en anställning till att bli företagare. FREDRIK SANDBERG / TT

Regeringen föreslår i höstbudgeten att den som startar ett aktiebolag ska få tillgodoräkna sig samma sjukpenninggrundande inkomst som en anställd med liknande arbetsuppgifter har. I dag gäller det bara den som har startat enskild firma. Det ska också gälla längre än i dag, tre år från att företaget startas.

På så vis får nyföretagare som ännu inte kan ta ut så mycket i lön en större trygghet om de exempelvis blir sjuka eller får barn. Regeringen hoppas att fler vågar gå från en anställning till att bli företagare. Förändringen beräknas, enligt Ekot, kosta 84 miljoner kronor per år.

Läs mer: "Grattis till alla nya egenföretagare!"

På Unionen är man nöjd med förslaget.

– Vi har ju pekat på i flera års tid att något behöver göras för att förbättra det sociala skyddet för egenföretagare, så det är ett välkommet förslag. I våras visade också en enkät som vi gjorde att det som gör att man tvekar att bli egenföretagare är oron för vad som händer att man är sjuk. Eller om man klarar ekonomin när man är föräldraledig. Så det här är ett steg i rätt riktning. Vi har ju också drivit att man ska ta bort skillnaden när det gäller skyddet för SGI:n (Sjukpenninggrundade inkomsten) mellan den som driver enskild firma och aktiebolag och det har ju regeringen lyssnat på, vilket är positivt, säger Henrik Ehrenberg.

Dock tycker han att regeringen även bör se över hur socialförsäkringssystemet fungerar när det gäller de så kallade kombinatörerna. Alltså de hundratusentals personer i Sverige som växlar mellan att vara anställda och egenföretagare.

– Där tror jag det finns ganska stora brister fortfarande. Systemen är liksom anpassade för om man är anställd eller egen företagare. Är man både ock så uppstår oklarheter  kring hur SGI:n ska beräknas och jag tror att många som är kombinatörer uppfattar att man inte får det skydd som man kanske borde ha.

400 000 kombinatörer

Förra året visade en rapport från Företagarna att drygt 400 000 personer i Sverige är kombinatörer, då de får sin huvudsakliga inkomst från en anställning men samtidigt driver företag på deltid.