Annons
Annons
 • Siri Kock har satt upp över 40 lappar i Göteborg. Foto: Privat

Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

Publicerad 16 september 2020, kl 11:37

Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
– Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.

Förra sommaren avslutade Siri Kock sin utbildning till bebyggelseantikvarie. Sedan dess har hon sökt över 100 jobb – men utan resultat. Nu provar hon ett annorlunda sätt att hitta ett arbete och erbjuder minst 25 000 i hittelön till den som förmedlar en kontakt som leder till jobb, något som Göteborgs-Posten var först med att berätta.

Jag kände att jag hade testat allt. Jag hade skickat brev och ringt runt till massa arbetsplatser och att åka fysiskt kändes inte så bra såhär i coronatider. Jag tänkte att det måste finnas massa människor med kontakter och kanske skulle några av dem stanna upp vid annonsen och tänka att de skulle kunna hjälpa mig. Och jag är jättetacksam om någon tar sig tid att göra det, säger hon till Kollega.

Siri Kock bor i Göteborg och har satt upp runt 40 lappar på olika ställen i stan. I annonsen framgår att den som hjälper henne att hitta ett jobb får 30 procent av den bruttolön hon tjänar in under tre månader. Beloppet betalas ut i tre omgångar och hittelönen blir minst 25 000 kronor.

Det kostar mig jättemycket pengar att vara arbetslös, jag har ingen a-kassa. Om jag lägger 30 procent av min bruttolön för tre månader för att få ett jobb är det ingen stor kostnad i sammanhanget. Dessutom kan de pengarna kanske hjälpa någon annan.

För att få pengarna ska tipset vara väl underbyggt. Att mejla och tipsa om en jobbannons är inte tillräckligt.

Det handlar om att någon ska förmedla en personlig kontakt som leder till ett jobb. Många har hört av sig för att tipsa om olika arbetsplatser, men oftast har jag redan varit i kontakt med dem. Jag har fått några värdefulla tips, men de har inte lett till något jobb.

Siri Kock kan tänka sig många arbetsplatser, men det är viktigt att tjänsten är relevant för hennes utbildning. Ett extrajobb på kafé har hon redan.

Läs mer: Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

Jag har velat det här sedan jag var fem år gammal, så för mig finns inget alternativ. Jag visste att arbetsmarknaden var tuff, men jag tycker också att skolan borde ha gett oss lite mer tips på hur vi skulle gå till väga för att få jobb efter utbildningen.

Hittills har annonsen inte gett resultat. Men via kontakter har hon fått en kortare projektanställning på Stockholms stadsmuseum. Hon börjar första veckan i oktober och slutar i mitten av december.

Det känns jätteroligt, för det har verkligen varit en kämpig uppförsbacke. Och jag är inte ensam bland mina kurskamrater att ha det tufft. Ju snävare bransch, desto tuffare arbetsmarknad.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  30 miljoner för att stoppa brott i arbetslivet

  Fusk och brott på svensk arbetsmarknad ska bort. Regeringen vill satsa 30 miljoner på att åtta myndigheter ska samarbeta för att förhindra kriminalitet i arbetslivet.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.