Hoppas att du har njutit av ledigheten och alla klämdagar som 2019 bjöd på, för 2020 är om inte uselt så ett rätt mediokert år när det kommer till jobbfria dagar. (Ännu värre blir det 2021 som blir ett arbetsgivarvänligt år, men det låtsas vi inte om just nu.)
Men med lite planering och pusslande med semesterdagarna finns det fina chanser att få lite längre sammanhängande ledighet även i år.
De första tre månaderna går inte att göra så mycket åt, inga röda dagar som kan lätta upp oxveckorna. Men i april blir det genast bättre. En god nyhet är att påsken infaller hyfsat tidigt, 9 april är det skärtorsdag, halvdag för den som har ett förmånligt kollektivavtal, följt av helledigt långfredagen 10 april och 12 april annandag påsk.
Första maj bjuder inte på några klämdagar då den infaller en fredag men valborg kan vara en kortare arbetsdag för många, beroende på om och vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen.
Bara tre veckor senare är det dags igen med Kristi himmelsfärd på en sedvanlig torsdag som kan innebär klämdag på fredag.
Nästa lediga dag att se fram emot är midsommarafton då nationaldagen i år ”försvinner” eftersom den infaller på en lördag.
Läs mer: Nationaldag på en lördag – så funkar det
Efter sommar kommer höstrusk utan några röda dagar, förutom möjligtvis en halv ledig dag på alla helgons afton.
Till julen och nyår 2020 är det bra om du har några semesterdagar kvar om du vill vara ledig länge. Julafton och nyårsafton infaller på torsdagar, resten kan du räkna ut själv.
Om det inte står något annat i ditt kollektivavtal eller anställningsavtal får du dina nya semesterdagar den 1 april varje år. Läs mer på Unionen.se
Röda dagar 2020
10 april långfredag
13 april annandag påsk
1 maj
21 maj Kristi himmelsfärds dag
19 juni midsommarafton
24 december julafton
25 december juldagen
31 december nyårsafton
(1 januari nyårsdagen 2021)