Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Röda dagar 2020

Precis tillbaka på jobbet efter en skön ledighet? Med nytt år kommer nya semesterdagar. De bör du dock hushålla med då det blir snålare med klämdagar 2020 än i fjol. Men det går att maxa ledigheten, med hjälp av planering och koll på röda dagar.
Petra Rendik Publicerad 9 januari 2020, kl 10:49
LiliGraphie/Colourbox
Med koll på alla röda dagar 2020 kan du planera och maxa semestern. LiliGraphie/Colourbox

Hoppas att du har njutit av ledigheten och alla klämdagar som 2019 bjöd på, för 2020 är om inte uselt så ett rätt mediokert år när det kommer till jobbfria dagar. (Ännu värre blir det 2021 som blir ett arbetsgivarvänligt år, men det låtsas vi inte om just nu.)

Men med lite planering och pusslande med semesterdagarna finns det fina chanser att få lite längre sammanhängande ledighet även i år.

De första tre månaderna går inte att göra så mycket åt, inga röda dagar som kan lätta upp oxveckorna. Men i april blir det genast bättre. En god nyhet är att påsken infaller hyfsat tidigt, 9 april är det skärtorsdag, halvdag för den som har ett förmånligt kollektivavtal, följt av helledigt långfredagen 10 april och 12 april annandag påsk.

Första maj bjuder inte på några klämdagar då den infaller en fredag men valborg kan vara en kortare arbetsdag för många, beroende på om och vilket kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen.

Bara tre veckor senare är det dags igen med Kristi himmelsfärd på en sedvanlig torsdag som kan innebär klämdag på fredag.

Nästa lediga dag att se fram emot är midsommarafton då nationaldagen i år ”försvinner” eftersom den infaller på en lördag.

Läs mer: Nationaldag på en lördag – så funkar det

Efter sommar kommer höstrusk utan några röda dagar, förutom möjligtvis en halv ledig dag på alla helgons afton.

Till julen och nyår 2020 är det bra om du har några semesterdagar kvar om du vill vara ledig länge. Julafton och nyårsafton infaller på torsdagar, resten kan du räkna ut själv.

Om det inte står något annat i ditt kollektivavtal eller anställningsavtal får du dina nya semesterdagar den 1 april varje år. Läs mer på Unionen.se

Röda dagar 2020

10 april långfredag

13 april annandag påsk

1 maj

21 maj Kristi himmelsfärds dag

19 juni midsommarafton

24 december julafton

25 december juldagen

31 december nyårsafton

(1 januari nyårsdagen 2021)

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.