- Jag skulle inte kalla det ett missnöjesparti. Vi har full förståelse för att det här är frågor som kan hamna i skymundan, eftersom arbetsmarknadens parter normalt sett tar det största ansvaret för att allt flyter på som det ska. Men det finns frågor vi inte råder över, och där vi anser att dagens politik inte räcker till, säger Håkan Luhr, projektledare på Unionen.
Som exempel nämner han kompetensutveckling, a-kassetaket och även samhällets förväntningar på produktivitet och livspusslet.
- Normalt sett är det flera frågor som vi skulle kunna hantera med arbetsgivarna, men klimatet har blivit sådant att vi väldigt sällan har samma syn på hur dessa ska hanteras.
Att Unionen beskriver sig som politiskt obundet utgör, anser Håkan Luhr, inget hinder för att driva tjänstemännens frågor politiskt.
- Vi kommer inte att placera oss på höger-vänsterskalan. Vi föreställer oss mer som ett täcke som omsluter alla riktningar men brinner för att driva vissa frågor som har stor betydelse för en majoritet av Sveriges befolkning.
Unionen räknar inte med att partiet kommer att hamna i regeringsställning, det är heller ingen ambition man har.
- Det är inget självändamål att inneha någon ministerpost. Det är heller inget vi räknar med. Men vi hoppas att vi når över fyraprocentsspärren, det är ingen omöjlighet med tanke på att vi är nästan 600 000 medlemmar. Om inte annat kan det här initiativet fungera som en ögonöppnare för de etablerade partierna.
Partiet, vars namn ännu inte offentliggjorts, kommer att presenteras vid en ceremoni utanför riksdagshuset klockan 15 i dag, 1 april.