Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Så påverkar budgeten din ekonomi

I dag presenterade regeringen höstbudgeten. Den ger högavlönade mer pengar i plånboken och gör det billigare att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa.
David Österberg Publicerad 18 september 2019, kl 13:00
Claudio Bresciani/TT
Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen för 2020. Claudio Bresciani/TT

Tjänar du mer än 58 500 kronor i månaden? Då får du sänkt skatt efter årsskiftet. Enligt regeringens budgetförslag ska värnskatten tas bort, efter överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. I dag betalar den som tjänar mer än 490 700 kronor om året 20 procent i statlig skatt på inkomster över den summan. Den som tjänar mer än 689 300 kronor om året betalar ytterligare fem procent i skatt – men vid årsskiftet försvinner alltså den skatten. 

Även pensionärer och glesbygdsbor får sänkt skatt enligt budgetförslaget. Den som är över 65 år och har en inkomst på mer än 17 000 kronor i månaden får mer pengar över i plånboken. En pensionär betalar därmed ungefär lika mycket i skatt som en som jobbar, men det sjätte jobbskatteavdraget som infördes i år gör att en viss skillnad finns kvar. Dessutom höjs grundnivån i garantipensionen med 200 kronor i månaden. Glesbygdsbor får sänkt skatt med knappt 140 kronor i månaden.

Läs mer: "För lite pengar till etableringsjobb"

Budgetförslaget innehåller också en satsning för att underlätta för personer som står långt från arbetsmarknaden. Den som anställer en person som är nyanländ, som är ung utan högre utbildning eller har varit långtidsarbetslös får sänkt arbetsgivaravgift. Avgiften sänks från drygt 30 procent till 10 procent.

Andra satsningar för att få fler i jobb är pengar till etableringsjobb, arbetsmarknadsutbildningar, stöd och matchning, kunskapslyft, studiestartsstöd och intensivår för nyanlända.

David Österberg
David Österberg
[email protected]