
Steg för steg inför presentationen av budgetpropositionen om ett par veckor lägger regeringen fram förslag på olika satsningar. På onsdagen var det de innovationsdrivna tillväxtbolagens tur. När näringsminister Mikael Damberg höll öppningstalet på startup-mässan Sthlm Tech Fest passade han på att presentera ett antal åtgärder för att stärka Sverige som startup-hub. Och det var i mångt och mycket förslag han just fått från samma bransch.
Inför Almedalen i somras la 14 debattförfattare och företrädare för branschen fram ett manifest där de listade fem prioriterade punkter som de anser behövs för att hålla Sverige i världseliten vad gäller startups av innovativa teknikbolag - där vi faktiskt befinner oss i dag.
Tre av de fem punkterna i manifestet avser Mikael Damberg nu ta itu med; arbetstillstånden ska förenklas för att underlätta för företagen att ta in kompetens utifrån, beskattningen av personaloptioner ska ses över, för att lättare kunna attrahera kompetensen. Den utredningen ska vara klar i mars. Nystartade och små företag ska kunna söka statlig såddfinansiering, där den gör bäst nytta, vilket också har aviserats tidigare.
Dessutom lovar Mikael Damberg att göra startupscenen till remissinstans, för att se till att branschens specifika perspektiv kommer fram när viktiga beslut ska tas. Hur eller vilken organisation som ska ta emot och svara på remisserna verkar dock inte helt klart. På det egna departementet ska en ny tjänst inrättas, för att hålla koll på utvecklingen och behoven.
Två punkter från branschens manifest som Damberg inte tagit vidare är kravet på slopad ”straffskatt” på entreprenörer och kravet på att skapa en fungerande hyresmarknad för bostäder. Det senare har emellertid Dambergs ministerkollega Mehmet Kaplan tidigare i somras lagt förslag om.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra passade också på att besöka Sthlm Tech Fest och hälsa på några av de hajpade så kallade enhörningsföretagen* som närvarade. Hon tycker att det är positivt att regeringen tar upp frågorna om hur Sverige kan stärkas som startup-hub.
- Det är bra att regeringen vill fortsätta utreda beskattningen av personaloptioner, den utredningen påbörjade vi och den fortsätter dem. Men man måste också konkret göra det lättare för småföretagen att växa och inte försämra förutsättningarna för dem. Regeringen har höjt skatten för en miljon löntagare. Det har vi inte råd med.
Enligt moderatledaren är det som lockar utländsk kompetens till Sverige en kombinationen av en stark ekonomi, spjutspetsteknologi och tryggheten av ett sammanhållet samhälle.
- Jag är övertygad om att vår välfärd, jämställdhet, våra skolor och förskolor är konkurrensmedel för Sverige. Människor vill ta hit sina familjer och leva här.
I den tryggheten är den svenska modellen är en av grundbultarna, menar hon, och den är något hon gärna vill försvara.
- Den svenska modellen ger trygghet och ordning och reda på arbetsmarknaden. Dessutom är den grunden i det arbete vi gör för att få in fler nyetablerade i arbete, som att vi har föreslagit en ”första jobbet-anställning” som skulle kunna komplettera många av de avtalslösningar som finns i dag.
*Enhörningsföretag = sk unicorns, det vill säga startup-företag som värderats till över 1 miljard dollar. Svenska unicorns: Skype, Spotify, Soundcloud, Mojang, King, Klarna, Avito och Truecaller.
Åtgärder för ännu bättre startup-miljö
Startup-manifestets förslag på åtgärder:
- Underlätta kapitalanskaffning för startups i de tidigaste faserna.
- Möjliggör ersättning i form av personaloptioner.
- Slopa straffskatten.
- Underlätta kopmetensinvandring.
- Skapa en fungerande hyresmarknad.
Bland undertecknarna av manifestet finns representanter för heta tech-bolag och nätverk: Tictail, Fyndiq, iZettle, startup-nätverket SUP46, Truecaller, SVForum, Newshubby, Approach, Dramatify, Narrative, Jansson & Norin, Nyheter 24-gruppen och Owegoo. Läs hela Startup-manifestet här.
Näringsministerns förslag på åtgärder:
- Rikta om det statliga riskkapitalet mot såddfinansiering.
- Se över reglerna för att hitta enklare och snabbare hantering av arbetstillstånd.
- Beskattningen av personaloptioner utreds – ska vara klar i mars.
- Inrättandet av en särskild tjänst på Näringsdepartementet specialiserad på startup-sektorn.
- Startup-sektorn blir remissinstans