
Sammanlagt 850 miljoner kronor på fyra år vill regeringen och Vänsterpartiet satsa på att förbättra möjligheterna att pendla till och från jobb och fritidsaktiviteter på landsbygden.
Nästa år vill man skjuta till 200 miljoner kronor vilket räknas upp till 210 miljoner per år fram till 2019 då 230 miljoner kronor till kollektivtrafiken. Men hur pengarna ska användas slås inte fast i propositionen.
- Det är inte meningen att vi nationellt ska tala om vad som ska göras regionalt, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson och budgetförhandlare för Vänsterpartiet till TT.
Det blir istället Trafikverket som får i uppgift att samråda med länen om vilket stöd som gör mest nytta för kollektivtrafiken i respektive län, och sedan föreslå för regeringen har pengarna ska fördelas.
Pendling ger jämställdhetNär kollektivtrafiken brister är det kvinnorna som stannar hemma eller går ner på deltid. Det enligt en undersökning från Länsstyrelsen i Stockholm som presenterades vid ett seminarium i Almedalen i somras, om jämställdhet och kollektivtrafik. Bättre möjligheter till pendling kan alltså öka jämställdheten, inte bara mellan stad och landsbygd men också mellan könen. |