Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Avtal om samarbete mot ungas arbetslöshet

En delegation reser för närvarande runt i Sverige för att få kommunerna och de regionala Arbetsförmedlingskontoren att ingå avtal om samarbete. Syftet är att aktörerna med gemensamma krafter och verktyg ska kunna hitta och nå ungdomar som ligger i riskzonen för arbetslöshet.
Gabriella Westberg Publicerad 25 maj 2015, kl 16:28

Det är studenttider och för de som kommer ut med godkända gymnasiebetyg är arbetsmarknaden inte alls så dålig. Inom många yrken väntas stora pensionsavgångar de närmaste åren och i andra yrken råder redan akut brist på arbetskraft.

Men för den som inte gått ut gymnasiet är det tuffare. I dag är cirka 146 000 ungdomar arbetslösa, och för de som inte har gymnasiekompetens är chansen att komma in på arbetsmarknaden konstant låg.

Kommundialogen är ett arbetsmarknadspolitiskt initiativ som syftar till att fånga upp de som kanske inte ens identifierat sig själva som arbetslösa, de som är på väg att hoppa av skolan i förtid och de som varken pluggar, jobbar eller skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, så kallade ”NEETS” (not in education, employment or training) – utöver de som är öppet arbetslösa.

Utmaningen ligger i att klara regeringens löfte till ungdomarna – ingen ska behöva gå arbetslös mer än 90 dagar.

Det är inget nytt med samarbeten mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna, men ansatsen är ny, säger Birgitta Heijer som ansvarar för projektet för Arbetsförmedlingens Region Norr.

- Vi har tidigare sett att det som gör samverkan lyckosam är när det prioriteras på alla chefsnivåer. Så är det nu. Att vi från både Arbetsförmedling och kommuner har ett så starkt fokus på att få ungdomar i jobb samtidigt, över hela landet, det är nytt, säger hon.

Delegationen har på sin turné redan bokat av större delen av landet. Tre kommuner återstår.

HUR GÅR DET TILL?

Delegationen arrangerar en konferens dit kommunen och Arbetsförmedlingen bjuds in. Projektet ”Unga till arbete” beskrivs och goda exempel på tidigare samarbeten presenteras som inspiration. På eftermiddagen erbjuds konferensdeltagarna att skriva under en avsiktsförklaring om samarbete. 

När samarbetet är avtalat delar delegationen ut en projektbudget eller ett samarbetsstöd, för att kommunen och Arbetsförmedlingen ska kunna ta fram en plan för hur de kan lösa uppdraget. Parallellt med det går delegationen igenom avsiktsförklaringarna och formaliserar samarbetet.

Sedan återstår ett riksdagsbeslut innan insatserna kan dra igång. 

När åtgärderna tas fram ska kommunerna stå för den uppsökande verksamheten – även de ungdomar som inte är inskrivna på Arbetsförmedlingen ska inkluderas och de som är på väg att hoppa av gymnasiet ska fångas upp - och Arbetsförmedlingen ska stå för åtgärderna.

Tanken är dock, enligt Ylva Johansson, att det ska vara en ”black box” – det vill säga projektgrupperna ska få en summa pengar som de ska kunna använda på det sätt de anser bäst lämpat för just deras kommun och de individer som behöver stöd och hjälp där.  

Arbetsförmedlingen, Regeringen

Politik

7 nya lagar och regler 2024 - för dig som jobbar

Från den 1 januari 2024 införs nya lagar och regler. Flera av dem rör arbetslivet och är bra att ha koll på. Bland annat gällande etableringsjobb, mer kvar av lönen och komposthink i jobbköket.
Elisabeth Brising Publicerad 8 januari 2024, kl 06:00
En anslagstavla med siffrorna 2024 på.
Nytt år innebär nya lagar och regler. Här sammanställer vi 7 av de förändringar som sker från den 1 januari 2024. Foto: Colourbox.

År 2024 träder flera nya lagar och regler i kraft som kan vara bra att känna till. Kollega har listat några av de viktigaste som rör dig som arbetar. 

1. Skatten på inkomst sänks

1 januari utökas jobbskatteavdraget, främst för låg- och medelinkomsttagare. Arbetar du och tjänar till exempel 35 000 kronor i månaden sänks skatten med 410 kronor enligt Swedbanks beräkningar. Tjänar du 25 000 kronor minskar skatten med 223 kronor, medan den med en lön på 50 000 får 585 kronor mindre skatt. 

I genomsnitt minskar skatten med knappt 2 600 kronor per person år 2024 för den som arbetar heltid. Pensionärer får också sänkt skatt, men inte de med bidrag som sjuk- eller aktivitetsersättning. 

2. Gränsen för statlig inkomstskatt bromsas

Skiktgränsen för när anställda ska betala statlig inkomstskatt pausas under 2024 i stället för att räknas upp. Skiktgränsen uppgår till 598 500 kronor per år (drygt 53 000 kronor per månad). Om skiktgränsen skulle ha räknats upp som vanligt skulle den uppgå till 666 200 kronor (månadslön cirka 55 500 kronor). 

Den andel av befolkningen som har en månadslön över skiktgränsen kommer betala statlig skatt. Stoppet ger mer pengar till statskassan, omkring 12 miljarder kronor, motsvarande det utökade jobbskatteavdraget. 

3. Sänkt skatt på bensin och diesel

Kör du i arbetet? Energiskatten på bensin sänks med 1 krona och 31 öre per liter. Skatten på diesel sänks med 43 öre per liter. För den som har en bensindriven bil och kör 1 500 mil per år sänks bränslekostnaden enligt beräkningar cirka 1500–2000 kronor per år beroende på bränsleförbrukningen, enligt en beräkning från Swedbank. 

Regeringen har även sänkt skatten på diesel som används i arbetsmaskiner i yrkesmässiga jordbruk, skogsbruk och vattenbruk. 

4. Etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända

Från 1 januari 2024 och fem år framåt kan företag nyanställa vissa personer med stöd av staten efter ett beslut och fackligt avtal om etableringsjobb. Förslaget gäller långtidsarbetslösa, inskrivna på arbetsförmedlingen sedan minst ett år, och arbetssökande som anlänt till Sverige för upp till tre år sedan. 

Den som anställs får en kombination av lön från arbetsgivaren och stöd från staten. Inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie fackliga kollektivavtal. Som längst ska anställningen kunna pågå två år och är tänkt att därefter gå över i en tillsvidareanställning. 

5. Höjt prisbasbelopp ger mer i föräldrabidrag och sjukpenning

Prisbasbeloppet höjs till 57 300 kronor. Prisbasbeloppet är ett mått som används för att beräkna bidrag från till exempel Försäkringskassan. Det höjs i januari varje år utifrån en beräkning av prisutvecklingen i samhället. I januari 2024 höjs pris­basbeloppet från 52 500 kronor till 57 300 kronor. Det innebär att många bidrag och ersättningar från Försäkringskassan automatiskt höjs vid årsskiftet. 

En ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, UB, startar 1 januari 2024. Den ska få kontrollera olika inlämnade uppgifter hos myndigheter så att färre fuskar eller gör misstag när de söker ekonomiskt stöd. Syftet är att stoppa organiserade välfärdsbrott och minska felaktiga utbetalningar.

6. Ändringar i jobbskatteavdrag för äldre 

1 januari införs en ny indexering i beräkningen av jobbaskatteavdrag för äldre, i stället för dagens fasta gränser. Åldersgränsen för att ta del av avdraget höjs från 65 till 66 år. Avdraget ska också stärkas för personer som fyllt 69 år den 1 januari 2024. 

Marginalskatten sänks för de som arbetar eller uppnått åldern för rådande pensionsnorm. Den avtrappning som görs vid högre inkomstnivåer i jobbskatteavdraget, jobbskatteavdraget för äldre och det förhöjda grundavdraget tas bort. Den sänkta arbetsgivaravgiften 15 till 18 år slopas också 1 januari 2024. 

7. Krav på insamling av matrester

Från 1 januari 2024 gäller EU:s miljökrav på separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Bioavfall, som till exempel matrester, måste börja samlas in av alla kommuner. Kravet gäller till exempel dina rester från lunchen i personalmatsalen, restauranger, storkök och butiker. Bioavfall som matrester kan bli biogas, till exempel. 

Alla verksamheter som har bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att det sorteras till återvinning.

 

Fotnot: Vissa av lagändringarna beror på om regeringens budget går igenom innan utgången av 2023. 

Källor: Regeringens budget, Swedbank, Naturvårdsverket, Unionen.