Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Var tredje orolig för framtida pension

Kvinnor oroar sig i högre utsträckning än män för hur deras ekonomi ska gå ihop när de blir pensionärer. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av tjänstepensionsföretaget Collectum.
Ola Rennstam Publicerad 9 oktober 2014, kl 14:56
Jessica Gow/TT
Fler kvinnor än män oroar sig för ekonomin efter pensioneringen - med viss rätt: kvinnors pensioner är ofta lägre än mäns. Jessica Gow/TT

Nästan tre av tio är oroliga när de tänker på sin framtida ekonomiska situation som pensionär. Bland kvinnorna svarar 32 procent att de känner sig oroliga, jämfört med 23 procent bland männen.

Kvinnors pension påverkas negativt av att de generellt har lägre inkomster och deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män. Ett sätt att jämna ut skillnaderna inom familjen är att ge bort premiepensionen till sin partner. Få känner dock till möjligheten, bara en halv procent av pensionsspararna förde över pensionsrätt under förra året.

Snittbeloppet var drygt 8 100 kronor, enligt siffror från Pensionsmyndigheten. Att föra över det maximala pensionsbeloppet i 20 år kan enligt myndighetens beräkningar ge 1 500 kronor mer i månaden i pension för den som får pengarna.

För många kommer den allmänna pensionen att motsvara ungefär hälften av den tidigare inkomsten. Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen får 6 500 kronor i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

Nio av tio yrkesarbetande har i dag någon form av tjänstepension, men i en del sektorer där många unga arbetar är förmånen ovanlig, till exempel inom it-, reklam- och pr-branschen.

Tips för bättre pensionskoll


1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, företag med kollektivavtal gör alltid det. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4-10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Få en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och skaffa en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 25 procent.

Källa: Collectum