Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Var tredje orolig för framtida pension

Kvinnor oroar sig i högre utsträckning än män för hur deras ekonomi ska gå ihop när de blir pensionärer. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av tjänstepensionsföretaget Collectum.
Ola Rennstam Publicerad
Jessica Gow/TT
Fler kvinnor än män oroar sig för ekonomin efter pensioneringen - med viss rätt: kvinnors pensioner är ofta lägre än mäns. Jessica Gow/TT

Nästan tre av tio är oroliga när de tänker på sin framtida ekonomiska situation som pensionär. Bland kvinnorna svarar 32 procent att de känner sig oroliga, jämfört med 23 procent bland männen.

Kvinnors pension påverkas negativt av att de generellt har lägre inkomster och deltidsarbetar i mycket högre utsträckning än män. Ett sätt att jämna ut skillnaderna inom familjen är att ge bort premiepensionen till sin partner. Få känner dock till möjligheten, bara en halv procent av pensionsspararna förde över pensionsrätt under förra året.

Snittbeloppet var drygt 8 100 kronor, enligt siffror från Pensionsmyndigheten. Att föra över det maximala pensionsbeloppet i 20 år kan enligt myndighetens beräkningar ge 1 500 kronor mer i månaden i pension för den som får pengarna.

För många kommer den allmänna pensionen att motsvara ungefär hälften av den tidigare inkomsten. Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen får 6 500 kronor i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

Nio av tio yrkesarbetande har i dag någon form av tjänstepension, men i en del sektorer där många unga arbetar är förmånen ovanlig, till exempel inom it-, reklam- och pr-branschen.

Tips för bättre pensionskoll


1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension, företag med kollektivavtal gör alltid det. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4-10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Få en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och skaffa en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 25 procent.

Källa: Collectum

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Studier påverkar din pension – ger flera tusen

En utbildning på högskola ger flera tusen mer i pension. Men det är viktigt att inte plugga för länge.
– Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom.
David Österberg Publicerad 15 maj 2025, kl 06:00
Spargris och pengar
Lönar det sig att plugga? Den som pluggar efter gymnasiet får högre pension än den som börjar jobba direkt efter studenten, enligt en rapport. Colourbox

Den som pluggar efter gymnasiet får oftast högre lön jämfört med den som börjar jobba direkt efter studenten. Högre lön betyder i sin tur oftast högre pension.

Å andra sidan innebär högre studier att man börjar jobba senare – vilket leder till färre år att tjäna in till pensionen.

Tjänsten Min Pension, som ägs av staten och pensionsbolagen, har i en ny rapport undersökt om det är bra eller dåligt för pensionen att plugga vidare. Enligt rapporten lönar det sig nästan alltid att skaffa sig en högskoleutbildning. Snittpensionen för en person som börjar jobba efter gymnasiet är 26 100 kronor, medan en akademiker i snitt får 29 300 – en skillnad på 3 200 kronor (se faktaruta).

Anledningen till den högre pensionen är framför allt högre lön, som i sin tur påverkar både tjänstepensionen och den allmänna pensionen, enligt rapporten. Akademiker kan dessutom ofta arbeta högre upp i åldrarna.

Pensionen grundar sig på alla inkomster

Men det gäller att tänka till innan man påbörjar studierna. Om kurserna eller programmet inte leder till ett högre betalt jobb blir pensionen lägre än för den som inte pluggar. Det beror på att varje arbetad månad ger ett tillskott till pensionen. Tidigare räckte det att ha jobbat 30 år för att få full pension. Nu räknas varje år, vilket gör det viktigare att jobba många år.

– Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på Min Pension.

Dan Adolphson Björck
Dan Adolphson Björck Foto: Rosie Alm

Alla som har jobbat får allmän pension. Den grundar sig på alla inkomster som man har betalat skatt för.

Om man pluggar med studiemedel tjänar man också in till sin pension, men mindre än om man skulle ha jobbat. Den som jobbar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar in 4 000 kronor till pensionen varje månad. Den som pluggar med fullt studiebidrag tjänar in 800 kronor i månaden till pensionen, enligt rapporten.

Även unga kan få tjänstepension

Om man jobbar har man dessutom chansen att få tjänstepension. Tidigare kunde man oftast inte få tjänstepension innan man fyllt 25, men det är ändrat nu.

Ytterligare en anledning att börja jobba tidigt är att en del av pensionspengarna placeras i fonder. Ju tidigare pengarna placeras, desto större är chansen till god avkastning.