Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Se upp med deltidsfällan!

Ju mindre man arbetar, desto lägre blir pensionen. Därför kan deltidsarbete under småbarnsåren få oönskade följder. Kolla här först!
Niklas Hallstedt Publicerad 20 oktober 2016, kl 15:35

Deltidsfällan, som innebär sämre pension för den som deltidsarbetar, drabbar oftast kvinnor. En anledning är hur arbetsmarknaden ser ut, i många kvinnodominerade sektorer är deltidsarbete vad som erbjuds. En annan orsak är att det ofta är kvinnorna som går ned på deltid när barnen kommer.

– Det är märkligt att det är så stor skillnad i deltidsarbete mellan män och kvinnor. Jag tycker att man måste ställa sig frågan varför man inte är villig att fördela arbetstiden jämnt inom familjen, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson.

– Jag förstår att man lever här och nu. Men man bör ändå vara medveten om konsekvenserna för pensionen och diskutera det med den man lever tillsammans med.

För några år sedan arbetade var tredje kvinna och var tionde man deltid. Samtidigt uppgick kvinnornas pensioner till i snitt 66 procent av männens.

Det finns två sätt att kompensera den partner som har jobbat deltid för pensionsförlusten:

  • Ge bort kommande inbetalningar till premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som man placerar själv. Det gäller dock bara för dem som är gifta eller registrerade partner. Det går inte heller att överlåta tidigare betalad premiepension retroaktivt. För att det ska bli några summor att tala om bör det göras så tidigt som möjligt under arbetslivet.
  • Sätt av pengar i ett sparande för den av er som förväntas få lägst pension. För gifta är det viktigt att tänka på att göra sparandet till enskild egendom via ett äktenskapsförord. I annat fall kommer sparandet delas vid en skilsmässa.

Några exempel

Anton är civilingenjör. Hans ingångslön vid 25 års ålder är 29 000 kronor, när han går i pension vid 65 års ålder tjänar han 64 800 kronor. Anton arbetar heltid fram till pension.
Pension: 38 510 kronor, vilket motsvarar 59 procent av slutlönen.

Linda är också civilingenjör. Hennes ingångslön är 29 000 kronor. När hon och Anton får barn går hon ned på deltid. Hennes slutlön blir därför 59 820 kronor.

Linda arbetar heltid fram till 31 års ålder. Då är hon föräldraledig ett år. Därefter arbetar hon 75 procent av full tid i sex år. Sedan återgår hon till heltid. Pension: 33 580 kronor, vilket motsvarar 56 procent av slutlönen.

Om både Linda och Anton i stället väljer att gå ned i tid, 90 procent av heltid under sex år, två blir deras slutlöner 63 680 kronor.

Om de arbetar heltid fram till 31 års ålder, delar de lika på föräldraledigheten och därefter arbetar 90 procent av full tid i sex år blir pensionen 36 830 kronor, vilket motsvarar 58 procent av slutlönen.

Alecta

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Pension

Så får du högre pension – genom att vänta

Det är inte för sent att påverka din pension bara för att du börjar närma dig 60. Har du en hyfsad tjänstemannalön och väntar med att ta ut pensionen kan du få upp till 10 000 kronor mer – varje månad, livet ut.
Publicerad 25 september 2024, kl 06:01
Få upp till 10 000 kr mer i pension – genom att vänta. Om du skjuter upp din pension kan du öka den med upp till 10 000 kronor i månaden. Med några smarta beslut kring när du tar ut din pension kan du förbättra din ekonomi som pensionär avsevärt.
Så får du högre pension – skjut upp uttaget. Genom att vänta med att ta ut din pension kan du få upp till 10 000 kr extra varje månad. Viktiga beslut om pensionen kan göra stor skillnad för din ekonomi under resten av livet. Foto: COlourbox/Janerik Henriksson/TT.

Där främst tre faktorer som i hög grad påverkar din totala pension. Den första faktorn är vad du tjänar under hela livet. Den andra är om du har gott om kapital i den allt viktigare tjänstepensionen som arbetsgivaren betalar in. Dessa faktorer kan du inte påverka så mycket sent i yrkeslivet. Men du kan påverka den tredje faktorn – när och hur du tar ut din pension.

Till hjälp finns tumregler från Pensionsmyndigheten, där man utgår från en så kallad riktålder (se faktaruta). Tumreglerna säger att om du slutar arbeta helt och tar ut din pension före det år du fyller 66 år minskar din totala pension med 6–7 procent för varje år du tidigarelägger din pensionering. Går du i pension det år du fyller 65 minskar pensionen med runt 7 procent, går du vid 64 minskar den med ytterligare 7 procent.

Så mycket kan du tjäna på att vänta

För dig som medelinkomsttagare med en lön på 35 500 kronor betyder det cirka 3 000 kronor mindre i månaden i pension livet ut.

Om du i stället senarelägger din pension ett år, ökar du summan med 6–7 procent för varje år du skjuter upp beslutet.

– Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under kortare tid, men också på att du fortsätter att tjäna in till pensionen så länge du arbetar, säger Pensionsmyndighetens analytiker Erik Ferm.

Har du 45 000 kronor i månadslön och tjänstepensionsavtalet ITP 2 ökar du enligt tumreglerna din pension från 26 900 kronor till 32 200 kronor i månaden om du går vid 67 år i stället för vid 64. Skillnaden blir hela 10 000 kronor i månaden för dig som pensionerar dig vid 70 i stället för 66.

Halvtidspension – så funkar det

Betyder det att du måste slita hårt på heltid långt upp i åldern för att undvika ett privatekonomiskt ras som pensionär? Inte riktigt. För om du tar ut din pension på halvtid och samtidigt jobbar halvtid ser det genast betydligt ljusare ut.

– Att ta ut halva pensionen ett år tidigare än riktåldern ger normalt 3 till 3,5 procent lägre pension. Och om man samtidigt jobbar 50 procent tjänar man in nya pensionsrätter som höjer pensionen. Den totala effekten blir då bara 2 procent mindre pension per månad, när man till slut går helt i pension, säger Erik Ferm.

Ibland hör man folk säga att tidigt uttag av pension inte leder till så mycket mindre i plånboken, då pensionssumman sprids ut under en längre tidsperiod. I praktiken är det inte så enkelt. Skatten på pensionsutbetalningar är nämligen högre före 66 års ålder än efter.

Även gränsen för statlig skatt – i år 51 275 kronor i månaden – är betydelsefull. Om du med relativt hög inkomst fortsätter att arbeta samtidigt som du tar ut en stor del av din pension är risken stor att du hamnar över denna gräns.

– Sannolikheten är stor att delar av det försvinner i statlig skatt, säger pensionsekonomen Dan Adolphson Björk på e-tjänsten minpension.se.

Hur lång tid du väljer att ta ut tjänstepensionen på påverkar också. I Pensionsmyndighetens exempel räknar man med livsvarig utbetalning, men många tar ut tjänstepensionen på fem eller tio år.

Om någon del av din framtida pension är garantipension – statens grundskydd mot fattigdom – påverkar det beräkningarna ovan. Med en stor del garantipension tjänar man inte så mycket på att skjuta på uttaget till efter 66 års ålder.

minpension.se kan du få information om din pension. Gör flera pensionsprognoser, med olika startår för dina pensionsuttag.

– Jämför resultaten innan du bestämmer dig. Du kan prata med de aktörer som förvaltar dina pensioner, alltså banker, försäkrings- och pensionsbolag och naturligtvis Pensionsmyndigheten. De är ofta bra på att hjälpa till och tolka siffrorna, säger Dan Adolphson Björk.

Du kan också få tips om din tjänstepension ITP av fackens och arbetsgivarnas nya vägledningstjänst avtalat.se, där du från och med mars i år även kan göra val som rör ITP.

Fotnot: Alla belopp gäller före skatt.

Text: Rickard Jakbo

SNART ÄR 67 NORMAL PENSIONÅLDER

I Sverige finns ingen tydlig pensionsålder, däremot flera relevanta eller viktiga åldrar att ha koll på. Från och med 2023 är 63 den ålder som du tidigast kan ta ut din allmänna inkomstpension från staten.

Riktåldern är ett relativt nytt begrepp i pensionssystemet och betyder ungefär den normala pensionsåldern, den som alla i en viss årskull bör rikta in sig på om de vill ha en pension i nivå med tidigare generationer.

Den har inte införts ännu men kommer att vara 67 år från 2026 och i framtiden justeras utifrån den förväntade medellivslängden. Till dess är 66 år en sorts inofficiell riktålder som används av Pensionsmyndigheten.

Det är också först vid 66 års ålder som grundskydden mot fattigdom, till exempel garantipension, kan beviljas. År 2026 höjs garantipensionsgränsen till 67 år och då höjs även gränsen för allmän pension, från 63 till 64 år.

Källa: Pensionsmyndigheten, min Pension.se.